BiH
0

Posmrtni ostaci srebreničkih žrtava iz Visokog odvezeni u Potočare

NINA
Iz JKP "Gradska groblja" u Visokom danas je za Potočare krenula kolona sa posmrtnim ostacima 338 srebreničkih žrtava koje će biti sahranjeni u nedjelju, 11. jula na dan obilježavanja devete godišnjice genocida nad Bošnjacima.

Na svome putu prema Srebrenici kolona se nakratko zaustavila ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu kako bi građani mogli odati počast žrtvama. Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnji ispraćaj srebreničkih žrtava prošao je gotovo nezapaženo od vladajućih struktura.

Jedini koji su se nakratko pojavili pred okupljenim građanima i ''Majkama Srebrenice'' bili su Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Desnica Radivojević, dopredsjednik FBiH. Međutim, ni oni se nisu obratili porodicama srebreničkih žrtava.

''Ovo je strašno. Pustili su nas da se patimo, nisu nam čak ni doktora osigurali. Nisu se čak ni pojavili, a i vozila sa sanducima su tako brzo prošla da ih nismo stigli pošteno ni vidjeti. Tihić sjedi s Paravcem i baš ga briga što su naše cure silovane. I onda se pitaju zašto se ne vraćamo u Srebrenicu. Lud je svako ko se vrati'', priča Ajra Azanović koja je izgubila brata i muža.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'', ovoga puta ispraća posmrtne ostatke muža, dok za sinom još uvijek traga. Teško je to podnijela, kao i brojne druge žene kojima je, što zbog velike vrućine, što zbog uzburkanih emocija pozlilo tako da je Hitna pomoć u dva navrata intervenisala.

''Normalni ljudi, bez obzira komu pripadaju, moraju se na neki način odvojiti od ovog zločina. BiH moramo dijeliti na dobre i loše ljude. Paravac i Mikerević i svi drugi koji kažu da u Srebrenici nije bio zločin imaju svoju djecu, porodicu pa neka zamisle kako bi im bilo da se to dogodilo njima. Odlazim u svaku grobnicu koja se otvori s nadom da ću naći svoje dijete koje su mi oteli s olovkom, a ne sa puškom. Zločin je zločin i ne može se nikako drukčije tretirati. Svi zločinci imaju svoje ime i ona se moraju izgovoriti, bez obzira kojem narodu pripadaju'', kaže Subašić.

Od 338 žrtava, 16 ih je bilo maloljetno. Najmlađi među njima bio je Adnan Salkić koji je imao svega 14 godina kada je ubijen. Ostaci njegovog sedamnaestogodišnjeg brata Elvisa još nisu pronađeni, dok je njihov otac Abdulah sahranjen prošle godine. Muška Selimović, rođena 1956. jedina je žena na ovogodišnjem popisu za ukop, a Nurija Memišević, rođen 1918. je bio najstariji.

Posmrtni ostaci srebreničkih žrtava će do dženaze biti smješteni u veliku dvoranu Fabrike akumulatora. Načelnik općine Srebrenica i predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje devete godišnjice genocida nad građanima zaštićene zone UN-a Abdurahman Malkić pozvao je sve one koji žele prisustvovati dženazi da u Potočare dođu do 11 sati, a službena ceremonija počet će u podne.

Od nedjelje će u Memorijalnom centru i groblju Potočari biti ukopano 1.327 dosad identificiranih žrtava iz Srebrenice.