BiH
21

Posmrtni ostaci 14-godišnjeg Senada u četiri različite grobnice

Anadolija
U Komemorativnom centru u Tuzli danas je izvršena identifikacija sedam žrtava iz proteklog rata, među kojima i dva dječaka koji su imali 14 i 16 godina kada su ubijeni, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Jedan od njih je 14-godišnji Senad (Ramo) Beganović, koji je ubijen 1995. godine u Srebrenici, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u četiri različite masovne grobnice koje su međusobno udaljene nekoliko desetina kilometara. Danas je njegovo posmrtne ostatke identificirao brat Suad.

Senad je rođen 1980. godine u mjestu Glogova, općina Bratunac, nestao je 1995. godine u Srebrenici, njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1998. godine iz masovne grobnice Zeleni Jadar - Srebrenica, 2000. godine iz masovne grobnice Glogova - Bratunac, 2005. godine iz masovne grobnice Budak - Srebrenica i 2007. godine iz masovne grobnice Zeleni Jadar na području Srebrenice.

Identificirane osobe su civili bošnjačke nacionalnosti ubijeni 1995. godine na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica na području Srebrenice, Zvornika i Bratunca.

Muvaz Orlović imao je 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Srebrenice.

On je nestao 1995. godine u Srebrenici, ekshumiran 2009. godine iz masovne grobnice Zalazje na području Srebrenice.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili članovi obitelji, kazala je Čengić.