BiH
10

Poslovnik, psovke i tijesna većina: Novi saziv Narodne skupštine RS

Piše: G. D.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Iako na početku nije izgledalo tako, Narodna skupština RS je danas konstituisana. Njen predsjedavajući Ilija Stevančević nakon 20 minuta umalo je potopio skupštinski brod u vodama vlastite neozbiljnosti i nepripremljenosti.

Frcalo je sa svih strana. Niko nije očekivao da će unakrsna vatra krenuti već na drugoj tački dnevnog reda, ali je prijedlog Socijalističke partije da se u Komisiju za izbor i imenovanje uvrsti i Nedeljko Milaković doveo do prvog "revolveraškog obračuna". Sa jedne strane skupštinskog "O.K. korala" stajali su Dragan Čavić, Milanko Mihajlica, Branislav Borenović i Vukota Govedarica, a sa druge Radovan Višković, Ilija Starčević i Igor Ragojičić.

Uslijedila je trosatna rasprava o tome da li je prekršen Poslovnik o radu NSRS. Stevančević je u dva navrata prekidao sjednicu, šaljući poslanike na polusatnu pauzu i tek nakon bezbrojnih replika, diskusija i nepreglednih glasanja - Milaković je izabran u Komisiju. Uslijedilo je polaganje zakletvi narodnih poslanika, novog-starog predsjednika i novih potpredsjednika RS, a onda je, kada je počela diskusija o kandidatima za predsjednika NSRS, nastalo sveopšte prepucavanje: poslanik PDP-a Branislav Borenović izašao je iz sale nakon što mu je navodno Milorad Dodik opsovao majku.

Nedugo zatim počeo je "kafkijanski proces", na kojem su Borenović, Govedarica, Mihajlica i Čavić optuživali Dodika za nepoštovanje načela Narodne skupštine RS, za vrijeđanje i pretvaranje NSRS u farsu, dok je, sa druge strane, Dodik uzvratio da nikakve psovke nije bilo, poentirajući apsurdnom rečenicom: "Ako treba ja se izvinjavam, ali neću!"

Savez za promjene nije predložio nikoga za mjesto predsjednika NSRS, tako da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Nedeljko Čubrilović izabran sa 44 glasa "za", čime je otklonjena svaka sumnja u to ko ima skupštinsku većinu. Iako potpredsjednici NSRS nisu izabrani, jedno je jasno: tijesna skupštinska većina toliko će biti klimava da u narednom periodu nijedan poslanik oba bloka za vrijeme zasjedanja NSRS neće moći otići čak ni do toaleta, ako ne želi da, kao Stevančević danas, potopi brod političkih interesa vlastite partije.