{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas konstituirajuća sjednica NSRS: Da li je bilo kupovine zastupnika?

24.11.2014. u 08:18
2
44
Danas konstituirajuća sjednica NSRS: Da li je bilo kupovine zastupnika?
2
Danas konstituirajuća sjednica NSRS: Da li je bilo kupovine zastupnika?
Prva, konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana danas u Banjoj Luci. Proteklih dana i jedan i drugi blok, tačnije SNSD i stranke okupljene oko njih te Savez za promjene, tvrdili su da imaju potrebnu većinu od 42 zastupnika, međutim tek danas tokom sjednice javnost će znati ko će činiti vlast u RS-u u naredne četiri godine.
Kako je to predviđeno Poslovnikom o radu, sjednicu će voditi najstariji zastupnik Ilija Stevančević, za kojeg se tvrdi i da se uz Vojina Mitrovića priklonio SNSD-u kako bi oni imali većinu.

Stevančević, kako je to propisano, sjednicu vodi do izbora novog rukovodstva Narodne skupštine uz stručnu pomoć Ranka Karapetrovića, a pomagat će mu i troje najmlađih zastupnika, Marko Vidaković, Davor Šešić i Neda Petrić.

Na sjednici će danas biti izabrano rukovodstvo narodne skupštine nakon što zastupnici polože zakletve i nakon što im iz Centralne izborne komisije zvanično uruče mandate. Inače, zakletvu polažu i predsjednik te potpredsjednici RS-a na istoj sjednici.

Narodna skuština bi trebala danas birati i delegate u Vijeće naroda RS-a, kao i u Dom naroda državnog parlamenta.

Ono što svi iščekuju je da se vidi ko zaista ima većinu u NSRS i ko tu većinu čini. Interesovanje cijele bh. javnosti, ali i javnosti u regiji, je poraslo kada je riječ o ovom entitetskom parlamentu, nakon što je portal Klix.ba objavio snimak premijerke RS Željke Cvijanović, na kojem govori o kupovini zastupnika za većinu.

"Sad ću vidjeti koliko smo ih kvalitetno kupili", kaže Cvijanović, između ostalog, na snimku.

Čini se da će danas upravo i biti fokus na tome, da se vidi koliko je SNSD-ova ponuda pojedinima zaista bila dobra da im se priklone u NSRS.

Inače, od prije dva dana je poznato kako SNSD i stranke okupljene oko njih za predsjednika NSRS-a predlažu Nedeljka Čubrilovića iz DNS-a. SDA je predložila Senada Bratića iz Bosanskog Novog za potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: