BiH
193

Posljednji ispraćaj srebreničkih dječaka: Bili bi očevi, sada ih više nema

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Oni su bili golobradi dječaci, sada ih više nema. Istrgnuti su poput tek procvale ruže iz naručja svojih majki. Među žrtvama koje će sutra biti pokopane u Potočarima su i maloljetnici, većina bi ih na godinu napunila 18 da nisu ubijeni tog jula 1995. godine nakon pada Srebrenice.

Među njima je i najmlađi, 14-godišnji Senad Beganović. U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica sutra će biti pokopani maloljetni Kadrija Alić (1978.), Enis Omerović (1978.), Adil Omerović (1979.), Muvaz Orlović (1978.), Mujo Osmanović (1978.), Muamer Pašić (1978.), Sead Dervišević (1978.), Hazim Hasanović (1978.), Salčin Hasanović (1978.) i Sadet Suljić (1979.)

Njihovi mezari već čekaju iskopani, bašluci su danas postavljeni, a majke I sestre sutra će se posljednji put oprostiti od njih.

Majka maloljetnog Muje Osmanovića, Abida, tog jula je izgubila još jednog sina, Jakuba koji je od brata bio stariji dvije godine.

Posljednji put ih je vidjela u Kravici i od tada im se gubi svaki trag. Tog dana u kravici pokušala im je prići, dati im vode da piju, ali su je spriječili. Pored njih dvojice ukopat će i supruga Selmana. Svi muški članovi njene porodice su ubijeni.

“Kosti mojih sinova su pronađene u Donjoj Kamenici, a suprug u Liplju. Ne znam ništa o tome kako su završili tamo, kako su ubijeni... Sutra ću ih pokopati, sutra će ih majka ispratiti”, kaže nam Abida.

U Srebrenici će sutra biti ukopano 175 žrtava genocida, Srebrenica će sutra ponovo biti najtužnije mjesto na svijetu.