BiH
0

Penzioner jedini nije glasao za izmjene Zakona o PIO RS

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanik Partije ujedinjenih penzionera (PUP) u Narodnoj skupštini RS-a Ilija Stevančević bio je jedini suzdržan prilikom večerašnjeg glasanja o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS-a, jer su, kako kaže, penzioneri u RS razočarani planiranim povećanjem penzija u RS-u od svega 3,5 posto.

Stevančević navodi da su i Vlada i Fond PIORS-a ranije "čvrsto obećali“ da će penzije biti uvećane za pet ili šest posto od septembra ove godine, ali da do toga nije došlo.

"Zbog odnosa prema tim ljudima, koji su stvorili sve ovo što se danas zove RS, nisam htio da glasam za taj zakon, jer smatram da su penzioneri omalovaženi", rekao je Stevančević u izjavi novinarima nakon što su u Parlamentu RS-a usvojene Izmjene i dopune Zakona o PIORS-a.

Još PUP nije odustao, kako kaže, od mogućih protesta penzionera, ali nije precizirao kada bi do toga moglo doći.

Stevačevićev PUP je dosad djelovao zajedno s Klubom Socijalističke partije RS-a, koja je dio skupštinske većine u RS, a već vodi i pregovore s nekim opozicionim strankama.

"Penzioneri u RS-u su počeli da se osvješćuju i oni će na općim izborima reći ko će biti predsjednik RS-a i član Predsjedništva BiH iz RS, jer su oni brojni i s porodicama čine oko 480.000 birača. Normalno je da su svim partijama penzioneri interesatni". rekao je Stevančević.