BiH
10

Poslanička rasprava o upravljanju zaplijenjenom robom

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su i raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasniku BiH.

Predlagači dopune su Lazar Prodanović (SNSD), Nermina Zaimović-Uzunović (SDP) i Azra Hadžiahmetović (SBiH). Dopuna predviđa objavljivanje zakona koje usvoji Parlamentarna skupština BiH na web stranici Parlamentarne skupštine BiH čime bi ovi zakoni bili dostupni javnosti besplatno.

U toku je razmatranje Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima".

Poslanik Anto Domazet (SDP) kazao je da je izvještaj odlično napravljen te da je pokazao niz stvari koje mogu biti urađene da bi bio unaprijeđeno upravljanje ovom robom.

  • Potrebno je regulirati postupak upravljanja robom i te zadatke adresirati na Vijeće ministara i UIO s tim da oni u konačnom treba da usvoje pravilnik o upravljanju ovom robom gdje bi bila inkorporirana sva pitanja navedena u izvještaju - kazao je Domazet.

Također, Domazet je predložio i formiranje posebne jedinice koja bi po načelima marketing orijentacije nastojala prodajom zaplijenjene robe ostvariti veći profit za UIO.

Izvještaj i njegovu metodologiju pohvalila je i Azra Hadžiahmetović (SBiH) te dodala da u zemlji kakva je BiH i s obzirom na propusnost naših sistema, riječ je o ogromnim zaplijenjenim količinama i vrijednostima koje zaslužuju posebno upravljanje.

  • Predlažem da nakon okončanja u vezi s ovim izvještajem, naša nadležna Komisija za carine na osnovu ovog dokumenta da set preporuka ili prijedloga koje zakone možemo doraditi ili uraditi nove. Ima nekoliko preporuka u ovom izvještaju koje su "crveno svjetlo" za nas. Roba se prodaje ispod svake vrijednosti jer nema zainteresiranih za nju. Šta se događa, naprimjer, s lako kvarljivom robom? Bilo bi dobro kada bi UIO formirao poseban odjel koji bi se bavio ovim pitanjima - rekla je Hadžiahmetović.