BiH
0

Nermin Nikšić: Građani žele zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine

Klix.ba
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić se oglasio saopćenjem za javnost uoči parlamentarnog glasanja za Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

"Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine već dvije godine se nalazi u zakonodavnoj proceduri kroz redovni postupak, koji podrazumijeva dva čitanja na Vladi i Parlamentu Federacije BiH, davanje mišljenja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), te javnu raspravu. Tokom ovog postupka je na Nacrt zakona dostavljen veliki broj sugestija i primjedbi, od kojih je najveći broj ugrađen u Prijedlog zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru. To se, prije svega, odnosi na mišljenje VSTV-a BiH, koje je u potpunosti uvaženo i inkorporirano u tekst prijedloga zakona", saopćio je Nikšić.

Kada su u pitanju poređenja ovog s Prijedlogom zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, koji je Klub poslanika SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH predlagao na nivou BiH u ranijim mandatima, jasno je svakome ko je pročitao ova dva prijedloga, da se radi o potpuno koncepcijski drugačije postavljenim modelima primjene instituta oduzimanja nezakonito stečene imovine“, kaže se u saopćenju, te dodaje:

"Tvrdnje kako će Agencija za upravljanje oduzetom imovinom 'oduzimati imovinu i prije pokretanja krivičnog postupka' su zlonamjerne besmislice. Svakome ko je, makar letimično, pročitao Prijedlog zakona jasno je da Agencija za upravljanje nema nikakve operativne nadležnosti kako je to, uostalom, precizirano u članu 32. stav 2. Prijedloga zakona koji glasi 'Agencija nema operativne nadležnosti za provođenje finansijskih istraga i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom'", rekao je Nikšić.

U saopćenju se navodi kako se radi o klasičnoj manipulaciji koja za cilj ima prepadanje javnosti.

"Za nečim takvim nema potrebe. Ovog zakona trebaju da se plaše samo oni koji su, bilo kojim oblikom kriminala, stekli nezakonito stečenu imovinu. Ovaj zakon usmjeren je samo i isključivo protiv njih i svi protivnici ovog zakona i zapravo brane kriminal i ono što su kriminalci stekli.

Prema Prijedlogu zakona, samo sud može oduzeti imovinu, privremeno ili trajno i to samo na prijedlog tužilaštva u jasno propisanom postupku, koji uvažava najviše međunarodne standarde zaštite ljudskih prava", saopćeno je iz kabineta Nermina Nikšića.

U saopćenju se navodi kako su konstrukcije o tome kako će direktor Agencije imati ovlasti da naređuje policiji, tužiocima i sudijama potpune izmišljotine, jer takve ovlasti u ovoj zemlji nema, niti može imati, bilo ko, a najmanje rukovodeći državni službenik koji upravlja samostalnom federalnom upravnom organizacijom, što Agencija prema prijedlogu zakona jeste.

"Tvrdnje kako i trenutni zakoni omogućavaju efikasno oduzimanje nezakonito stečene imovine najbolje demantiraju podaci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, iz kojih je vidljivo da je u toku prethodne godine jedanaest tužilaštava i 47 sudova, različitih nivoa u Federaciji Bosne i Hercegovine, donijelo ukupno 14 pravosnažnih odluka kojima se oduzima 212.717 KM imovinske koristi stečene krivičnim djelom. Oblast izvršenja ovih presuda sada gotovo uopće nije regulisana, dok oblast upravljanja oduzetom imovinom trenutnim zakonima nije riješena nikako, što upravo želimo promijeniti uspostavljanjem Agencije, koja bi, prema odluci suda, bila nadležna za izvršenje i upravljanje takvom imovinom.

Optužbe kako se ovim zakonom narušavaju odredbe državnih zakona, netačne su i zlonamjerne. Bosna i Hercegovina ima četiri autonomna krivično-pravna sistema u skladu sa Ustavom BiH. U praksi to znači da BiH ima Krivični zakon, kao i njeni entiteti i Distrikt Brčko BiH. Ovaj zakon treba postati dio krivično-pravnog sistema FBiH, isto kao što su to Krivični zakon FBiH ili Zakon o krivičnom postupku FBiH. Dakle, kada bi sličan zakon i postojao na nivou BiH, to bi opet značilo da FBiH mora donijeti svoj.

Odnosno, ako ovaj zakon narušava odredbe državnih zakona, onda se, po logici pravnih 'stručnjaka' koji takve stvari govore, mora zaključiti kako isti efekat proizvode Krivični zakon FBiH ili bilo koji drugi federalni propis koji regulira ovu oblast", saopćeno je iz Vlade FBiH.