BiH
0

Poslanici u BiH zarađuju šest puta više od običnih građana

Klix.ba
Razlike u primanjima parlamentarnih predstavnika i običnih građana u zemljama bivše Jugoslavije najveće su u Bosni i Hercegovini.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Blic.rs, parlamentarci u našoj zemlji zarađuju bar šest puta više od ljudi čiji su politički predstavnici.

Plata 57 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH kreće se od 2.500 do 3.500 eura, a varira zavisno od predsjedavanja i članstva u skupštinskim odborima, šefovanja poslaničkom grupom i paušala, dok je prosječni lični dohodak u BiH 417 eura.

U Sloveniji, naprimjer, prosječni lični dohodak iznosi 994 eura, a poslanička plata 3.000 do 4.500 eura. Najmanja primanja imaju poslanici u Srbiji, od 800 do 1.300 eura, a to je i zemlja s najvećih brojem poslanika.

U Makedoniji zagarantovana primanja poslanika od 1.000 eura mjesečno tri puta su veća od prosječnog neto ličnog dohotka, s tim što u toj državi poslanici koji nisu redovni na sjednicama mogu da dobiju kaznu - 20 posto manju platu u narednih šest mjeseci, navodi Blic.