BiH
5

Plaće poslanika u RS-u od 1.650 pa do 3.500 KM

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Primanja profesionalnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske se kreću u prosjeku oko 2.450 KM, poslanici koji nisu profesionalizirali svoj mandat primaju 1.650 KM, a najviše zarađuje predsjednik parlamenta oko 3.500 KM i njegova tri zamjenika koji mjesečno primaju oko 3.100 KM.

Osim "sirovih“ podataka o plaćama, Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazuju da javnost treba da zna da su ukupna primanja poslanika značajno veća, kada se pridodaju minuli rad, dnevnice za službena putovanja, preraspodjela sredstava koja dobijaju poslanički klubovi i još neke prinadležnosti koje ostvaruju od naroda izabrani predstavnici zakonodavne vlasti.

Neophodno je znati da šefovi poslaničkih klubova, imaju plaće veće od svojih kolega poslanika, pa njihove mjesečne zarade iznose 2.800 KM.

Za šefovima poslaničkih klubova, značajno ne zaostaju ni predsjednici odbora i komisija u sklopu Narodne skupštine, tako da svi predsjednici odbora i komisija primaju dodatnih 245 KM za obavljanje svojih aktivnosti.

Članovi odbora i komisija nemaju dodatnu zaradu za obavljanje svojih poslova. Ipak, neki od predsjednika odbora su ujedno i šefovi poslaničkih klubova, tako da su njihove zarade na mjesečnom nivou značajno veće u odnosu na „obične“ poslanike.

Treba reći da je, nakon enormnog povećanja plaća i naknada poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a, od 2009. godine, pa svake naredne godine, taj iznos umanjivan, zbog ekonomske krize u kojoj se nalazi i RS, kao i BiH u cjelini.

Jedino poslanici na nivou države nisu umanjivali svoje zarade.

U CCI-u ocjenjuju da, u suštini primanja poslanika u Skupštini RS-a nisu previsoka za one koji rade odgovorno, ali postoje poslanici koji se vrlo malo trude da i opravdaju visoke plaće u najvišem zakonodavnom domu ovog bh.entiteta.

Polugodišnji presjek je pokazao da su SNSD-ovi najneaktivniji poslanici Gavrilo Bobar i Petko Stanojević, koji nisu nikako ni diskutovali ni replicirali ni postavljali poslanička pitanja i oni nisu, bar na sjednicama opravdali povjerenje svojih glasača. U CCI-u smatraju da i u Klubu poslanika SNSD-a ima poslanika koji primjećuju ovaj odnos njihovih kolega prema plenarnim sjednicama.

U SDS-u poslanik Miodrag Bukvić nije aktivan, odnosno „nevidljiv“ je u radu sa samo jednom aktivnošću u prvih šest mjeseci. Postoji još nekolicina poslanika koji se nisu istakli svojim doprinosom u radu NSRS, ali ovo su samo oni koji najmanje ili gotovo nikako ne učestvuju u radu.

Treba reći da su profesionalni poslanici u RS-u trenutno u standardu sa svojim kolegama iz okruženja i EU, gdje je praksa da primanja profesionalnog poslanika ne prelaze iznos tri prosječne plaće u sopstvenoj državi.

Ovaj segment je doveden u pristojno stanje, ali je godinama unazad, bio neprirodan i poslanici su zarađivali i po četiri i više prosječnih plaća građana RS-a.

U CCI-u ponavljaju da poslanici trebaju uraditi sve da plaće građana budu veće, a ne na nivou od tek nešto više od 800 KM.