{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici SDP-a: Formirati komisiju za utvrđivanje prihoda i privilegija dužnosnika

F
25.2.2014. u 13:17
6
60
Poslanici SDP-a: Formirati komisiju za utvrđivanje prihoda i privilegija dužnosnika
6
Poslanici SDP-a: Formirati komisiju za utvrđivanje prihoda i privilegija dužnosnika
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra danas Inicijativu poslanika Kluba SDPBiH kojom bi se zadužio taj dom da formira privremenu komisiju za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju po osnovu obavljanja dužnosti u institucijama BiH.
Komisija za finansije i budžet je podržala predloženu inicijativu.

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović je kazao da je ovo inicijativa koja je upućena još prošle godine.

"Dakle, činjenica da je u prošloj godini ovo inicirano govori da nisu razlog ovoj inicijativi nedavni događaji", kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, Komisija za finansije i budžet je vrlo ozbiljno razmotrila ovu inicijativu i „na jedan način dala je i svoju sugestiju da osim transparentnosti, koja je cilj ove inicijative, rezultat rada trebaju biti i mjere na racionalizaciji troškova, što je i intencija Kluba SDP-a koji je predlagač“.

"Komisija bi imala zadatak da utvrdi ukupan iznos potrošenog budžetskog novca u zadnjih sedam godina, odnosno zadnja dva mandata na ime prihoda, ne plaća nego prihoda, onih koji su predmet ove inicijative, kao i svih drugih privilegija", kazao je Magazinović.

Podsjetio je da se ovo odnosi na članove Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, direktore svih institucija i rukovodeće državne službenike.

"Osim onoga što su njihova, različitim aktima utvrđena prava, mi smo kroz ovu inicijativu tražili i da se za svakog od onih koji imaju pravo na 24-časovno korištenje službenih automobila, kao još jedna od informacija doda i cijena koštanja automobila u trenutku nabavke", kazao je Magazinović.

Dodao je da je prijedlog da ova komisija radi besplatno.

"Naša je procjena da se ovaj posao može završiti u vrlo kratkom roku, od sedam do deset dana, i da u njemu trebaju učestvovati sve političke stranke. Želim reći da transparentnost Parlamentarne skupštine BiH kada su ove stvari u pitanju, nikada nije bila upitna. Međutim, u drugim institucijama i organima vlasti sigurno neće štetiti dodatni stepen transparentnosti na način kako je to parlament pokazao", kazao je Magazinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: