BiH
5

Nastavljena rasprava o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon pauze u radu današnjeg zasjedanja Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), nastavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. u prvom čitanju.

Poslanik Beriz Belkić istakao je da njegov klub neće podržati principe ovog prijedloga jer je, između ostalog, upitna njegova transparentnost.

"Postavlja se pitanje šta su ciljevi budžeta? Čini se da je samo preživljavanje u pitanju. S druge strane, budžeti entiteta rastu, a državni budžet je manji u odnosu na prethodnu godinu. Cjelokupni utisak je da su ove godine budžeti ove države kreirani brzinski u svjetlu dužničkog odnosa", ustvrdio je Belkić.

Predložio je da Prijedlog bude povučen iz procedure i vraćen predlagaču da bi u njega bili ugrađeni svi najavljeni amandmani, a kojih po informacijama, samo od jedne političke partije ima više od stotinu.

Poslanik Boško Tomić podsjetio je da su poslanici SNSD-a podržali principe Prijedloga na jučerašnjoj sjednici nadležne komisije te da je zadovoljan iznosom od 950 miliona KM, a koliko iznosi budžet BiH.

"Međutim, još ima prostora za smanjenje budžeta. Nama je neprihvatljivo povećanje budžeta za Ustavni sud BiH od 14 posto ili Tužilaštvo BiH za 20 posto. Ne slažemo se i s predloženim povećanjem zaposlenih od više od 500 osoba. Ovaj budžet je, nažalost, prije potrošački nego razvojni. Previše je i 10.000 vojnika i mislim da OSBiH mogu dobro funkcionirati i s manjim brojem vojnika", kazao je Tomić.

SDA je stava da je ovaj globalni fiskalni okvir nezakonit jer su sredstva za institucije BiH na nivou iz 2008. godine.

"Ovaj okvir je donesen s ciljem da slabi državu BiH, a s obzirom na obaveze koje BiH ima na evropskom putu", kazao je poslanik Salko Sokolović.

Poslanik Anto Domazet kazao je da makroekonomski okvir za budžet institucija BiH ne nudi velika očekivanja u vezi s ekonomskim oporavkom za narednu godinu.

"Koncept oslonca na MMF bio je izbor ekonomskih politika koje se sve do danas provode i sada ga proglašavati promašajem izgleda, u najmanju ruku, veoma adolescentno. Kao nismo znali u šta se upuštamo. Strukturalne reforme i reforme koje su potrebne uz podršku kredita iz stand-by aranžmana su bile najbolji izbor za BiH. Mnogima ne odgovara ovaj aranžman jer tjera na reforme, ali on je za mene garancija da će u BiH biti provedene reforme koje zahtijeva MMF", smatra Domazet.