PSBiH
0

Poslanici raspravljali o imenovanju članova RAK-a

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o komunikacijama radi otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U izmjenama Zakona navodi se da Vijeće ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na razdoblje od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Uz propisivanje uvjeta koje moraju ispunjavati kandidati za članove Vijeća RAK-a, izmjenama i dopunama Zakona precizira se da Parlamentarna skupština BiH navodi razloge neimenovanja pojedinih kandidata koje je predložilo Vijeća ministara BiH te se uvodi obaveza raspisivanja novog javnog natječaja, ukoliko Vijeće ministara BiH ne dostavi u ostavljenom roku novi prijedlog za imenovanje ili ukoliko ga Parlamentarna skupština BiH ne prihvati.

Poslanik Šemsudin Mehmedović je tokom rasprave kazao da razumije potrebu da se ovo pitanje što je moguće prije razriješi, jer je u pitanju definiranje procedure za izbor članova Vijeća Regulatorne agencije.

  • Ali, s obzirom i na formalne i na suštinske zamjerke ovom zakonu, predlažem da se ne razmatra po hitnoj nego po skraćenoj proceduri. Nećemo puno izgubiti na vremenu, ali mislim da ćemo dobiti na kvalitetu, kazao je Mehmedović.

Poslanica Dušanka Majkić je predložila da se ovaj zakon razmatra po skraćenom postupku, a da istovremeno zaduže Vijeće ministara da u dogledno vrijeme sačini novi zakon o komunikacijama, "jer ovo više ne zadovoljava ni suštinu ni formu".

Poslanik Petar Kunić je kazao da bi predloženi zakon trebao ići u redovnu proceduru "da napravimo ozbiljne izmjene i dopune".

Danas je razmatran i zahtjev poslanice Ismete Dervoz da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku, ali je nakon poslaničke rasprave, Dervoz prihvatila da se predloženi zakon razmatra u redovnoj proceduri.

Predloženom izmjenom Izbornog zakona BiH postojeće odredbe usaglašavaju se s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Poslanici su bez diskusije prešli preko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Obavili su raspravu o principima Prijedloga zakona o udruženjima BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Donošenjem ovog zakona pitanja registracije udruženja i zaklada, koja su sada regulirana jednim zakonom, bit će razdvojena u dva zakona.

Prema prijedlogu zakona, udruženja mogu osnovati najmanje tri osnivača koja imaju prebivalište, boravište, odnosno sjedište na teritoriju BiH.

Ovim zakonom uređuje se i djelovanje stranih udruženja u BiH, koja izaberu da registriraju predstavništvo na razini BiH.