Podržane izmjene Zakona
0

Vijeće RAK-a imenovat će Parlament BiH

FENA
Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona u cilju otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U izmjenama Zakona navodi se da Vijeće Agencije ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na period od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

"Ministarstvo komunikacija i prometa je pristupilo izmjenama Zakona o komunikacijama nakon prethodnih godina višekratnih zahtjeva od Parlamentarne skupštine zbog poznate blokade, zapravo, izbora članova Vijeća RAK-a, a i time korektnih odnosa između Vijeća ministara i Regulatorne agencije za komunikacije", kazao je danas novinarima savjetnik ministra za komunikacije BiH Mehmed Agović.

Po njegovim riječima, u ovim izmjenama zakona postoje dvije ključne tačke. Prva je da je reguliran način izbora, odnosno predlaganja Vijeća RAK-a. U ovom slučaju će to raditi parlamentarna ad hoc komisija u kojoj podjednak broj članova ima iz vladinog i nevladinog sektora.

"Druga vrlo važna stvar, to je upravo deblokada postojećeg stanja u slučaju neizbora, ili ako se nekome ne sviđa prijedlog. To znači da Parlamentarna skupština poslije odbijanja predloženih članova s rang liste zapravo mora raspisati u roku od mjesec dana novi konkurs", kazao je Agović.

Po njegovim riječima, regulator ostaje i dalje nazavisan u skladu s evropskim preporukama.

Komisija je podržala rang-listu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz bošnjačkog naroda, kao i rang-listu RAK-a za članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz srpskog i hrvatskog naroda.

Na sjednici Komisije dato je pozitivno mišljenje, uz prijedlog Domu naroda da da saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i konvencija, dok je usvojen zaključak kojim je odgođeno izjašnjavanje o Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti odbrane.