{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici PSBiH sutra o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici

F
FENA
9.6.2015. u 15:26
0
9
Poslanici PSBiH sutra o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici
0
Poslanici PSBiH sutra o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).
Predlagači ovom rezolucijom žele da Predstavnički dom oda počast svim žrtvama genocida i izrazi najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u prošloj godini, a članovi nadležne komisije ove sedmice su naglasili da se ozbiljnije treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona u ovoj godini koja nije izborna.

Ocijenjeno je da su najslabija karika u izbornom procesu birački odbori za čiji rad se izdvaja oko četiri miliona KM, što je više od 50 posto ukupnog budžeta za izbore, a u tom dijelu procesa se vrši najviše malverzacija.

Naglašeno je da bi se to moglo riješiti uvođenjem elektronskog glasanja te je pozvan CIK da uradi pilot-projekt za sljedeće izbore, posebno ako se zna da je Indija koja ima oko milijardu stanovnika uspješno završila taj proces.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o zaštiti ličnih podataka u BiH te Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava za prošlu godinu.

Poslanici bi se trebali odrediti i o Informaciji o radu Tužilaštva BiH koju su članovi nadležne komisije odbili primiti k znanj,u naglašavajući, između ostaloga, sporost u procesuiranju ratnih zločina i krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala.

Informacija Regulatorne agencije za komunikacije BiH o cijenama usluga mobilnih operatera, u kojoj je navedeno da su cijene tih usluga iznad cijena u zemaljama regiona, prije svega u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, također je na dnevnom redu sutrašnje sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: