{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ni u drugom krugu glasanja nema podrške za rezoluciju o Srebrenici

F
30.6.2015. u 14:55
0
20
Ni u drugom krugu glasanja nema podrške za rezoluciju o Srebrenici
0
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas izmjene Zakona o sportu u BiH koje je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.
Usvojen je i Zakon o carinskoj politici u BiH nakon što nije bilo dvije trećine protiv iz Republike Srpske kao i prijedlog zaključka poslanika iz Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH povodom rasprave o Izvještaju o radu regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Prema tom zaključku, zaduženo je Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana da precizne odgovore o svim primjedbama direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, koje su izrečene na prezentaciji o "Stanje integracija BiH sa EU u oblasti energetike", održane u parlamentu BiH, a koje se odnose na nedostatak zakona o gasu, nedostatak energetske strategije i drugih preuzetih obaveza prema stavovima Energetske zajednice.

Potrebne dvije trećine protiv bilo je iz Republike Srpske za Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, čiji su predlagači poslanici iz SDP-a Denis Bećirović i Mirsad Mešić (SDP) te BPS-ov Zaim Backović nakon čega ova rezolucija ni u drugom krugu glasanja nije podržana.

Poslanici su podržali prijedlog preporuke poslanika Jasmina Emrića (A-SDA), povodom rasprave o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u 2014. godini, kao i Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH te prijedlog zaključka poslanika Nikole Lovrinovića (HDZ) povodom rasprave o Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH.

Podržan je i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2014. godinu.

Podržana je inicijativa poslanika Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u 2015. godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o dijaspori BiH.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne sigurnosti za 2014. godinu, ali Informacija Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost BiH o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nije dobila potrebnu podršku poslanika.

Poslanici su dali saglasnosti za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma, a naredna sjednica najavljena je za 22. juli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: