{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici PSBiH obavili raspravu o Zakonu o carinskoj politici

F
11.2.2015. u 16:34
0
6
Poslanici PSBiH obavili raspravu o Zakonu o carinskoj politici
0
Poslanici PSBiH obavili raspravu o Zakonu o carinskoj politici
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o carinskoj politici u BiH, kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovaj zakon ima za cilj usklađivanje bh. propisa sa carinskim propisima Evropske unije, čime će biti stvoreni uvjeti za brzo, efikasno i dosljedno provođenje evropskih carinskih pravila u praksi. To je i jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema Prijedlogu zakona, Vanjskotrgovinska komora BiH nadležna je za izdavanje dokaza o nepreferencijalnom porijeklu robe, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će nadležno za naknadnu kontrolu izdatih dokaza o nepreferencijalnom porijeklu.

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine podržali su prijedlog ovog zakonskog rješenja, a Šemsudin Mehmedović (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je da je prihvaćeno i nekoliko amandmana koji poboljšavaju tekst ovog zakona i koji su postali njegov sastavni dio.

Amandmanima su otklonjene nejasnoće u smislu primjene carinskih propisa koje su se pojavile u dosadašnjoj praksi te je sada precizirano ko ima povlasticu za uvoz putničkog vozila kada je u pitanju stepen invaliditeta osoba.

Pojasnio je da je ovaj zakon rezultat dvogodišnjeg rada ekspertnog tima, koji je radio u saradnji s ekspertima Evropske komisije, te ponovio da se radi o terminološkom i suštinskom usklađivanju zakona o carinskoj politici s propisima Evropske unije.

Mehmedović kaže da nisu prihvaćeni amandmani koji su se odnosili na prebacivanje nekih ovlasti sa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na entitetske institucije, smatrajući da nije dobro dirati bilo kakve nadležnosti.

Poslanik SDA Safer Demirović kaže da su neke stvari u zakonu jako dobro uređene jer olakšavaju posao onima koji dolaze iz realnog sektora.

Poslanici će svoj stav o zakonu dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: