BiH
0

Poslanici PSBiH obavili raspravu o Zakonu o carinskoj politici

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o carinskoj politici u BiH, kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakon ima za cilj usklađivanje bh. propisa sa carinskim propisima Evropske unije, čime će biti stvoreni uvjeti za brzo, efikasno i dosljedno provođenje evropskih carinskih pravila u praksi. To je i jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema Prijedlogu zakona, Vanjskotrgovinska komora BiH nadležna je za izdavanje dokaza o nepreferencijalnom porijeklu robe, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će nadležno za naknadnu kontrolu izdatih dokaza o nepreferencijalnom porijeklu.

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine podržali su prijedlog ovog zakonskog rješenja, a Šemsudin Mehmedović (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je da je prihvaćeno i nekoliko amandmana koji poboljšavaju tekst ovog zakona i koji su postali njegov sastavni dio.

Amandmanima su otklonjene nejasnoće u smislu primjene carinskih propisa koje su se pojavile u dosadašnjoj praksi te je sada precizirano ko ima povlasticu za uvoz putničkog vozila kada je u pitanju stepen invaliditeta osoba.

Pojasnio je da je ovaj zakon rezultat dvogodišnjeg rada ekspertnog tima, koji je radio u saradnji s ekspertima Evropske komisije, te ponovio da se radi o terminološkom i suštinskom usklađivanju zakona o carinskoj politici s propisima Evropske unije.

Mehmedović kaže da nisu prihvaćeni amandmani koji su se odnosili na prebacivanje nekih ovlasti sa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na entitetske institucije, smatrajući da nije dobro dirati bilo kakve nadležnosti.

Poslanik SDA Safer Demirović kaže da su neke stvari u zakonu jako dobro uređene jer olakšavaju posao onima koji dolaze iz realnog sektora.

Poslanici će svoj stav o zakonu dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.