BiH
102

Usvojen prijedlog zakona o ukidanju "bijelog hljeba"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojeg su predložili poslanici iz Kluba SBB-a BiH, a tiče se ukidanju povlastice "bijelog hljeba", u prvom čitanju dobio je potrebnu podršku.

Poslanici su u raspravi istaknuli da pitanje plaća i naknada treba sistemski urediti što bi trebao uraditi budući saziv Vijeća ministara BiH.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH kojeg je predložio poslanik SDP-a Mirsad Mešić te on više ne može biti u parlamentarnoj proceduri.

Poslanici su odredili i novi rok od 20 dana za dostavu Izvještaja o Prijedlogu zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, u drugom čitanju nije dobio potrebnu entitetsku podršku poslanika iz Republike Srpske te je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Podršku je dobio i zaključak Komisije za finansije i budžet koji kaže da Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Tim zakonom izjednačio bi se iznos novčane naknade koje prima zaposleno stručno osoblje u sudskim i tužilačkim institucijama po osnovu prava na regres za godišnji odmor sa iznosom novčane naknade po osnovu prava na regres za godišnji odmor koji primaju zaposleni u institucijama BiH.

Posalnici su dali saglasnosti za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, memoranduma, ugovora i protokola.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH planirana je za 26. februar.