{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen prijedlog zakona o ukidanju "bijelog hljeba"

F
11.2.2015. u 18:40
102
82
Usvojen prijedlog zakona o ukidanju "bijelog hljeba"
102
Usvojen prijedlog zakona o ukidanju "bijelog hljeba"
Foto: Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojeg su predložili poslanici iz Kluba SBB-a BiH, a tiče se ukidanju povlastice "bijelog hljeba", u prvom čitanju dobio je potrebnu podršku.
Poslanici su u raspravi istaknuli da pitanje plaća i naknada treba sistemski urediti što bi trebao uraditi budući saziv Vijeća ministara BiH.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH kojeg je predložio poslanik SDP-a Mirsad Mešić te on više ne može biti u parlamentarnoj proceduri.

Poslanici su odredili i novi rok od 20 dana za dostavu Izvještaja o Prijedlogu zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, u drugom čitanju nije dobio potrebnu entitetsku podršku poslanika iz Republike Srpske te je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Podršku je dobio i zaključak Komisije za finansije i budžet koji kaže da Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Tim zakonom izjednačio bi se iznos novčane naknade koje prima zaposleno stručno osoblje u sudskim i tužilačkim institucijama po osnovu prava na regres za godišnji odmor sa iznosom novčane naknade po osnovu prava na regres za godišnji odmor koji primaju zaposleni u institucijama BiH.

Posalnici su dali saglasnosti za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, memoranduma, ugovora i protokola.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH planirana je za 26. februar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: