BiH
6

Poslanici PSBiH o graničnoj kontroli, pravobranilaštvu i elektronskom dokumentu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavili su na današnjoj sjednici raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli BiH kojeg je ranije podžalo Vijeće ministara BiH.

Zakon je potrebno izmijeniti s ciljem usklađivanja s propisima EU-a u ovoj oblasti te omogućavanja potpune provedbe Sporazuma između država članica sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga, a ovim izmjenama zakon se terminološki usklađuje s uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća EU.

Pored nove definicije zajedničkog graničnog prijelaza i autoprijevoznika u zračnom prometu, dopunama Zakona, između ostalog, preciziraju se ovlasti Granične policije BiH radi izvršavanja nadležnosti policijskih službenika, kako u pogledu kontrole osoba, tako i vozila na graničnim prijelazima.

Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost jednoglasno je podržala izmjene ovog zakona uz dva amandmana. Jedan je predsjedavajuće Komisije Dušanke Majkić (SNSD), koji se odnose na pitanje nadležnosti o održavanju javnog reda i mira na graničnim prijelazima.

Ministarstvo je prvobitno predlagalo da to pitanje regulira Granična policija (GP) BiH. Primjerice, u slučaju da dođe do nekog incidenta na i u području graničnog prijelaza, te probleme je trebala rješavati Granična policija (GP) BiH. No, članovi Komisije iz RS-a, smatraju da bi time bio izvršen prijenos nadležnosti s entitetskih MUP-ova na ovu državnu instituciju.

Komisija je podržala amandman Stranke demokratske akcije (SDA) kojim je propisano da pitanje važeće putne bude definirano u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavili su na današnjoj sjednici raspravu I o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovim dopunama definira se nadležnost Pravobranilaštva BiH u vezi s arbitražom koja je predviđena Sporazumom između država članica Sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga, kao i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir.

Precizirano je i postupak odlučivanja kada Pravobranilaštvo smatra da ne treba poduzeti odeređene postupke.

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma PSBiH prihvatila je principe ovog zakona.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavili su na današnjoj sjednici raspravu o Prijedlogu zakona o elektronskom dokumentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdio je 22. januara prijedlog ovog zakona koji bi trebao ubrzati procedure i unaprijediti efektivnost vlasti u kontaktu s građanima, te doprinijeti daljem razvoju elektronske uprave u institucijama BiH.

Značaj zakona prvenstveno se vezuje za stvaranje uvjeta za izjednačavanje elektronskog i dokumenta u pisanom obliku u odvijanju pravnog prometa između fizičkih i pravnih lica i organa javnih vlasti.

Donošenjem zakona otvara se novi proces i upotpunjuje pravni okvir iz oblasti informacionog društva, te otklanjaju smetnje za primjenu Zakona o elektronskom potpisu i Zakona o elektronskom pravnom i poslovnom prometu, kao i pratećih podzakonskih akata.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma prihvatila je principe ovog zakona uz dva amandmana i uz manje tehničke popravke.

Poslanici će svoj stav o ovim zakonima dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.