BiH
6

Poslanici PSBiH: Inicijativa za smjenu Bećirovića neće dobiti podršku

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je na današnjoj sjednici raspravu o Inicijativi poslanika Mladena Bosića, Aleksandre Pandurević, Darka Babalja, Borislava Bojića (Srpska demokratska stranka - SDS) i Vesne Krstović-Spremo (Partija demokratskog progresa - PDP) za smjenu poslanika Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija - SDP BiH) s funkcije člana Kolegija ovog doma.
Denis Bećirović
Denis Bećirović

"Devetnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čijim su Aneksom IV jasno utvrđene nadležnosti BiH i entiteta, na 9. januar, koji je Zakonom o praznicima Republike Srpske (RS) utvrđen kao Dan RS-a, u skladu s ustavnim nadležnostima RS-a, propisanim Ustavom RS-a, zloupotrebljavajući funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Denis Bećirović dao je uznemirujuću izjavu kojom je pokušao osporiti ustavno-pravni poredak u BiH, a sve s ciljem stvaranja političke nesigurnosti, stvaranja haosa u zemlji i produbljivanja krize", kaže se u predloženoj inicijativi.

Također, kako se dodaje, "Bećirović je nastavio svoju staru praksu narušavanja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, s kojom je u posljednje vrijeme realizirano mnogo značajnih projekata iz domena sigurnosti i vladavine prava i čiji zvaničnici u svakoj prilici izražavaju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i želju za izgradnjom što boljih odnosa sa BiH, te je, suprotno Poslovniku, koristeći funkciju predsjedavajućeg, ponovo pokušao narušiti te odnose".

Podnosioci Inicijative podsjećaju da je Bećirović i u ranijem periodu upućivao pisma predsjednicima drugih parlamenata, visokom predstavniku, specijalnom predstavniku Evropske unije (EU), Uredu Vijeća Evrope u BiH i ambasadorima vodećih zapadnih zemalja, u kojima je, uime ovog doma, "iznosio stavove koji su njegovi lični, čime je uzurpirao funkciju Kolegija i samog Doma, ali i Predsjedništva BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi vođenje vanjske politike".

"Ovakva uzurpacija nadležnosti i autokratsko ponašanje člana Kolegija ne samo da nanosi štetu ugledu BiH, nego predstavlja i atak na ustavni poredak, institucije BiH i njihovo funkcioniranje, kao i samu demokratiju. Stoga, smatramo da ovakvo ponašanje mora biti sankcionirano kako bi bilo spriječeno dalje derogiranje institucija BiH i njihovih demokratskih kapaciteta, kao i Ustava BiH", rečeno je u inicijativi.

Bosić je kazao da je ovo drugi put da se pokreće ovakva inicijativa, a sve u cilju da se spriječe ovakve radnje, a dolaze od Bećirovića koji dolazi iz partije koja se poziva na multietičnost.

Bosić i Pandurević su kazali i da Bećirović ubire jeftine političke poene za naredne izbore, što je činio i predlaganjem zakona o praznicima BiH za koji je znao da neće dobiti podršku.

Kako je Bećirović kazao Agenciji FENA, napadi, uvrede i diskreditacija, neće ga zaustaviti, u stanju je da ih otrpi, dodajući da se ne boji SDS-a, i u narednom periodu još snažnije će nastaviti s politikom odbrane državnosti Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je napomenuo da svako ima pravo iznositi svoje stavove. Kazao je i da se nada će SDS ovaj put imati većinu za usvajanje inicijative, a on će poštovati svaku odluku ovog doma te da mu neće biti prvi put da je poslanik u ovom domu.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović osvrnuo se na opasku Bosića o multietičnosti ove stranke.

"Malo ko sebi može dati za pravo da sudi o multietičnosti SDP-a, a posebno to pravo sebi može dati predsjednik SDS-a. O multietičnosti ove stranke dovoljno govori sastav našeg kluba", kazao je Magazinović.

Istaknuo je da se radi o politiziranju te je naglasio da SDS radi upravo ono za šta optužuje Bećirovića , a to je ubiranje jeftinih političkih poena.

"Od svega izgovorenog čuo sam da sami kažete da ste predložili nešto za šta unaprijed znate da neće uspjeti. Inicijativa je osuđena na neuspjeh i predlažem da idemo na preostale tačke i završimo sjednicu", kazao je Bećirović.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajući Doma Milorad Živković je kazao da je sve teže biti član Kolegija jer je sve vise obaveza,a sve manje privilegija.

-"je sve politikanstvo i ne treba se dizati mnogo buke. Podržat ćemo inicijativu, ali dajte nam prijedlog ko će biti zamjenik umjesto njega. Tada ćemo o tome glasati", istaknuo je Živković.

O inicijativi poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.