BiH
0

Pandurević: Bećirović je nedorastao funkciji člana kolegija PD PSBiH

FENA
Jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je inicijativa o smjeni poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denisa Bećirovića s dužnosti člana Kolegija ovog doma.

To je prijedlog Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića, Aleksandre Pandurević, Darka Babalja i Borislava Bojića te poslanice Partije demokratskog progresa (PDP) Vesne Krstović.

Bećirović prema stavu Pandurević ne zaslužuje biti član Kolegija, jer se pokazao da je "nedorastao poziciji i da je sklon njenim zloupotrebama".

"Bećirović, kao funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, može iznositi bilo kakve stavove, ali kao član Kolegija, po Poslovniku, može iznositi samo usaglašene stavove. Njegovo ponašanje 9. januara, kada je iznio stavove koji nisu usaglašeni, samo je potvrdilo da on zaista nije dorastao toj funkciji, da je zloupotrebljava i da mora da ode s nje", kazala je Pandurević.

U inicijativi stoji da 19 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čijim su Aneksom IV jasno utvrđene nadležnosti BiH i entiteta, na 9. januar, koji je Zakonom o praznicima RS utvrđen kao Dan RS, u skladu s ustavnim nadležnostima RS, propisanim Ustavom RS, zloupotrebljavajući funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Denis Bećirović dao je uznemirujuću izjavu kojom je pokušao osporiti ustavno-pravni poredak u BiH, a sve s ciljem stvaranja političke nesigurnosti, stvaranja haosa u zemlji i produbljivanja krize.

Ova inicijativa nalazi se kao 15. tačka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma, a u toku je rasprava o petoj tački dnevnog reda.