BiH
0

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o "slučaju Krajina"

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ostavci Fehim Škaljić (Savez za bolju budućnost - SBB) kazao je novinarima u Sarajevu da su članovi Kolegija ovog doma na današnjoj sjednici razgovarali o potrebi izmjene člana 41. Zakona o izvršenju budžeta Federacije BiH.

Naime, ovim članom je propisano da su dva potpisnika naloga platnih transakcija iz budžeta. Prvi je ministar finansija Federacije BiH, u trenutnoj situaciji smijenjeni ministar Ante Krajina, a drugi potpisnik je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ili jedan od zamjenika premijera Federacije BiH.

S obzirom da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio Odluku o razrješenju ministra finansija u Vladi FBiH Ante Krajine niko ne može zamijeniti minstra finansija u tom smislu.

Premijer Nikšić je zato kazao da su u pitanje dovedene sve transakcije iz budžeta jer prema zakonu niko osim ministra finansija ne može potpisati transakcije.

Škaljić je naglasio da Kolegij treba o ovome razgovarati na nekoj od narednih sjednica te razmotriti opširnije pitanje vezano za Budimirovu odluku.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Jasenko Selimović ponovio je stav SDP-a da je odluka Budimira nezakonita i neustavna te je u vezi s njom pokrenuta apelacija pred Ustavnim sudom.

"To međutim ne odlaže izvršenje odluke koju je predsjednik Budimir donio, ali izmjene zakona ne rješavaju problem s obzirom na to da funkcija ministra finansija nije samo funkcija vezana direktno za isplatu, nego je vezana i za druge dužnosti, kao što je rad u Fiskalnom vijeću te Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje", smatra Selimović.

Stoga Selimović naglašava da je potrebno iznaći sistemsko rješenje koje će omogućiti da fiskalni sistem u Federaciji i BiH funkcionira.

Predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu FBiH Ismet Osmanović tvrdi da je ova stranka opredijeljena za poštivanje Ustava i ustavnih nadležnosti svih organa u Federaciji.

"Prema Ustavu predsjednik FBiH je šef izvršne vlasti i nema niko pravo preispitivati njegove odluke, osim Ustavni sud. Odluke predsjednika FBiH dodatno komplicira politički život u Federaciji i rad u Vladi, ali odluka predsjednika njegovo je ustavno pravo", podsjeća Osmanović.

Kaže da se očekuje odluka Ustavnog suda ili po prigovoru Vlade Federacije BiH ili nekog drugog, ali sve dok Ustavni sud ne donese odluku, odluka predsjednika je na snazi, a sve drugo je stvaranje haosa.

"Za sistem je nedopustivo da niži organ vlasti (Vlada FBiH) preispituje odluke višeg organa vlasti (predsjednik FBiH) i pojedine odluke prihvata kada im odgovara i ne prihvata kada im ne odgovara", ističe Osmanović.

Izrazio je očekivanje da predsjednik Federacije BiH koji je donio ovakvu odluku pristupi konsultacijama koje su predviđene po Ustavu i učestvuje u procesu imenovanja novog ministra, a ako to nije u stanju onda je odgovornost na njemu.

Stoga će, kako je rečeno, SDA podržati odluku o imenovanju novog ministra finansija ili odluku o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta kako bi se "otkočio" život u Federaciji i eliminirale eventualne blokade potpisnika.