BiH
0

Poslanici NSRS-a danas razmatraju dug RS-a od više od pet milijardi KM

FENA
NSRS (Foto: Arhiv)
NSRS (Foto: Arhiv)
Razmatranjem informacije o dugu RS-a na kraju 2014. godine danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Stanje ukupnog duga RS-a na kraju prošle godine iznosilo je pet milijardi i 55,2 miliona KM.

Od tog iznosa vanjsko zaduženje RS-a je bio dvije milijarde i 887,1 milion KM, od čega dug entitetskog budžeta milijarda i 859,05 miliona KM, jedinica lokalne samouprave 63,45 miliona KM, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) RS-a 964,68 miliona KM.

Unutrašnje dugovanje RS-a na kraju 2014. iznosilo je dvije milijarde i 168,04 miliona KM, od čega je samo ta obaveza budžeta bila milijarda i 527,97 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave iznosio je 330,36 miliona KM, te fondova socijalne sigurnosti 309,72 miliona KM.

Poslanici bi danas, drugog dana zasjedanja, trebalo da razmatraju realizaciju strategije zapošljavanja u RS-u za period 2013.- 2014., te informaciju o stanju u oblasti penzionog osiguranja u prošloj godini.

Tokom jučerašnjeg dana završena je rasprava o izvještaju o poslovanju Investiciono-razvojne banke (IRB) RS-a u prošloj godini, o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine, kao i o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2014. godine.

Najavljeno je da će se o svim tačkama razmatranim u ovom nastavku ranije prekinute sjednice entitetskog parlamenta poslanici izjasniti sutra.