BiH
0

Opozicija u NSRS uputila oštre kritike Vladi zbog deficita budžeta od 193 miliona KM

FENA
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a večeras su iznijeli niz primjedbi na rad Vlade RS-a, koja je u prošloj godini "napravila" deficit u entitetskom budžetu od 193,8 miliona KM.

Prekomjerno zaduživanje, a istovremeno napravljene obaveze iznad raspoloživih sredstava u budžetu nalazi su i Glavne službe za reviziju javnog sektora koja je Vladi RS-a dala mišljenje s rezervom na Konsolidovani godišnji izvještaj za korisnike budžeta RS za 2014.

Tokom skupštinske rasprave o ovom izvještaju, šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je rekao da je izvršna vlast lani prekršila Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o dugu, zaduženjima i garancijama RS, a postavio je i pitanje o mogućim nepravilnostima tokom izrade revizije šteta nakon prošlogodišnjih poplava, jer je na to upozorila i revizija.

  • Mi ne znamo kolika je šteta u RS-u bila nakon majskih poplava - rekao je Govedarica ističući i da će se morati razmatriti i krivična odgovornost zbog ponavljanja određenih nepravilnosti u radu Vlade na koje ukazuje revizija.

S druge strane, premijerka RS Željka Cvijanović je u obraćanju parlamentu rekla da se zanemaruje činjenica da su prošle godine bile katastrofalne poplave koje su "odnijele", kako tvrdi, više od godišnjeg budžeta.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić je istakao da neko mora biti kažnjen zbog ostvarenog deficita ili se mora mijenjati zakon, jer se ne može održavati stanje u kojem svake godine revizija utvrđuje iste nepravilnosti u stvaranju obaveza za koje nema sredstava u budžetu RS.

Ukazao je i da je Ministarstvo poljoprivrede lani ulazilo u kreditna zaduženja od 15 miliona KM iako za to nisu imali odobrenje parlamenta, a istovremeno su ostali dužni ratarima oko 21 milion KM.

I ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je u svom reagiranju rekao da će svi propusti na koje je ukazala Glavna služba za reviziju javnog sektora biti ispravljeni u mjeri u kojoj je to moguće.

On navodi da neke od preporuka revizora nije moguće provesti, "jer problemi sežu daleko u prošlost".

Tokom rasprave opozicija je ukazivala i na propast "Bobar banke", u kojoj su ostala "zarobljena" i sredstva pojedinih ministarstava, fondova i agencija.

Glavna služba za reviziju javnog sektora je utvrdila da je Vlada RS-a na kraju 2014. iskazala kratkoročne obaveze koje nisu bile izmirene do 28. februara ove godine u najmanjem iznosu od 119.044.785 KM i uglavnom se odnose na obaveze iz poslovanja, za subvencije, grantove i doznake i druge kratkoročne obaveze.

Za iznos emisije trezorskih zapisa od 79.037.890 KM, koji su emitovani i isplaćeni u toku 2014. godine, nije izvršeno evidentiranje preko knjigovodstvenih konta primitaka i izdataka od izdavanja ostalih hartija od vrijednosti čime je prekršen Pravilnik o budžetskim klasifikacijama i Pravilnik o računovodstvu, navela je, između ostalog, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Sjednica Narodne skupštine RS-a bit će nastavljena i sutra, kada će se glasati o svim razmatranim tačkama.