{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Većina javnog duga RS-a otišla na javnu potrošnju

7.10.2015. u 13:14
0
10
Većina javnog duga RS-a otišla na javnu potrošnju
0
Većina javnog duga RS-a otišla na javnu potrošnju
NSRS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Razmatranje informacije o dugu RS-a koji je na kraju 2014. godine iznosio 5 milijardi i 55 miliona KM, izazvalo je burnu dvosatnu raspravu u Narodnoj skupštini RS-a.
U uvodnom izlaganju ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je naveo da je na kraju prošle godine vanjski dug iznosio 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM, te da se oba redovno servisiraju.

"Ukupni dug Republike Srpske podliježe zakonskom ograničenju, a iznosi 4,96 milijardi KM, odnosno 56 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 3,99 milijardi KM ili 45 posto BDP-a", naveo je Tegeltija.

Poslanici opozicionih partija kao glavni problem navode strukturu zaduženja, a naročito iznos koji se odnosi na javnu potrošnju.

"U javnu budžetsku potrošnju otišlo je 48,75 posto, a u privrednu djelatnost svega 9,83 posto sredstava", naveo je Dragan Čavić, poslanik NDP-a. S druge strane poslanik SDS-a Igor Žunić smatra da situacija u vezi s dugom nije tako crna jer su evidentna i velika ulaganja u infrastrukturu.

"U svim diskusijama niko nije pomenuo ulaganje u infrastrukturu, koje također znači ulaganje u privredu, od 40 posto i da ne nabrajam sva sredstva koja su ulagana po svim opštinama kroz ovo zaduženje", rekao je Žunić.

Jutros je održan i kolegij NSRS na kojem je dogovoreno da će se 20. oktobra održati sedma redovna sjednica entitetskog parlamenta, a na dnevnom redu će se, između ostalog, naći i deklaracija o genocidu koji je počinila Nezavisna država Hrvatska nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu. Danas nije raspravljano o posebnom zasjedanju NSRS o radu Saveza za promjene na nivou BiH jer zahtjev za njegovo održavanje nije upućen u skupštinsku proceduru.

"Kolegij o tome nije odlučivao, jer još nije dostavljen zahtjev za sazivanje posebne sjednice. Zahtjev mogu podnijeti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vlada RS, klubovi poslanika i poslaničke grupe", rekao je nakon sjednice Kolegija potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: