BiH
0

Posjetom Srebrenici završen 84. kongres Svjetskog saveza radnika esperantista

FENA
Posjetom Srebrenici, gdje je u Domu kulture zajedno sa nevladinim organizacijama, održan mirovni skup, završen je 84. Kongres Svjetskog saveza radnika esperantista.

Učesnici Kongresa su usvojili apele koji će biti poslani ambasadorima Kine, Rusije, Pakistana i SAD-a u BiH, da vlade ovih zemalja potpišu i ratifikuju konvencije iz Otave i Osla o zabrani svih protupješadijskih mina i kasetne municije.

S obzirom da je BiH najzagađenija zemlja minama u Evropi, upućen je apel predsjedniku Evropske komisije da se da istraže mogućnosti za veću finansijsku podršku kako bi naša zemlja mogla dostići deminiranje cijele zemlje prema usvojenoj Strategiji do 2019.godine.

Delegacija Kongresa posjetila je Memorijalni centar Potočari i odala počast žrtvama genocida.

Usvojena je i Deklaracija u kojoj su konstatovane opasnosti od rastućeg nacizma, ekoloških problema, zloupotrebe nuklearne energije i sve većeg broja ekonomsko-egzistencijalnih pitanja. Izraženo je i žaljenje zbog nedavnih terorističkih događaja u Oslu.

Kongres je dao i jednodušnu podršku incijativi sarajevskih kulturnih radnika da Vijeće Evrope gradu Sarajevu dodijeli titula "Evropske prijestonice kulture u 2014. godini".