BiH
0

Esperantisti će posjetiti Srebrenicu i Potočare

FENA
Učesnici 84. Kongresa Svjetskog saveza radnika esperantista, koji se održava od 31. jula u Sarajevu, a na kojem učestvuje blizu 100 predstavnika radničkih esperantskih udruženja iz 20 zemalja svijeta, posjetit će u petak 5. augusta Memorijalni centar Potočari i odati počast žrtvama genocida.

Istog dana u Srebrenici u 12.00 sati bit će održan javni mirovni skup s kojeg će učesnici Kongresa uputiti apel ambasadorima Kine, Rusije, Pakistana i SDA, da vlade ovih zemalja potpišu i ratifikuju konvencije iz Otave i Osla koje se odnose na zabranu svih protivpješadijskih mina, i zabranu kasetne municije.

Na ovaj način učesnici Kongresa utjecat će na vlade zemalja da se osigura ispunjavanje ciljeva konvencija, a čiji je krajnji cilj da se broj žrtava svede na nulu.

Učesnici mirnog skupa će također uputiti apel predsjedniku Evropske komisije José Manuel Barrosu, za veću finansijsku podršku BiH od strane EU kako bi BiH mogla dostići deminiranje cijele zemlje prema usvojenoj strategiji do 2019.godine.

Za implementaciju Konvencije iz Otave u BiH potrebno je osigurati sredstva u iznosu od 790 miliona maraka, ili 70 miliona maraka godišnje.

Ako se zna da je u posljednje dvije godine osigurano 55 miliona, zacrtani cilj kojim bi do 2019. godine BiH trebala biti očišćena od mina zasigurno neće biti ispoštovan, saopćeno je iz Saveza za esperanto BiH.

Član Organizacionog odbora Kongresa Senad Čolić je kazao Feni da je tema ovogodišnjeg kongresa "Globalizacija i nacija", te da Kongres ima svoj radni dio, kulturni dio i druge sadržaje.

Tako je jučer u Blagaju organizirana promocija knjige autorice Spomenke Štimec "Hodler u Mostaru".

Čolić je za danas poslijepodne najavio promociju zbornika radova "Evropska unija - jezički i kulturni aspekti" s međunarodnog naučnog skupa koji je održan u oktobru prošle godine u Sarajevu.

Kongres Svjetskog Saveza radnika esperantista, koji je okupio oko 100 sudionika - predstavnika radničkih esperantskih udruženja iz 20 zemalja, održava se u organizaciji Saveza za esperatno BiH, a skup će trajati do 6. augusta.