Pismo EK za podršku miru
0

Esperantisti svijeta okupljeni na Kongresu u Sarajevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sudionici Kongresa Svjetskog saveza radnika esperantista u ponedjeljak su u radnom dijelu razmatrali rezultate rada te organizacije u prošloj godini, te plan i program za naredni period.

Senad Čolić iz Saveza za esperanto BiH kazao je Feni da su se na generalnoj skupštini Svjetskog saveza radnika esperantista, koja je počela danas, sudionici složili da s tog skupa u Sarajevu bude odaslano pismo Evropskoj komisiji u BiH za jaču podršku miru.

S tog skupa bit će, putem ambasada akreditiranih u BiH, poslano pismo državama koje nisu potpisale Sporazum o zabrani mina tzv. Otavski sporazum i Konvenciju iz Osla koja se odnosi na zabranu proizvodnje, prodaje i upotrebe kasetne municije.

Kongres Svjetskog saveza radnika esperantista održava se od 30. jula do 6. augusta u Sarajevu, a sudjeluje oko 100 predstavnika radničkih esperantskih udruženja iz 20 zemalja svijeta.

Domaćin tog međunarodnog skupa je Savez za esperanto BiH, a tema je "Globalizacija i nacija" koja će tokom kongresa biti razmatrana kroz više radionica. Kongres sadrži radne, edukativne i kulturne programe.

U kulturnom dijelu programa Kongresa za sudionike će večeras biti priređena "Večer sevdalinke" sa solisticom Sarajevske opere Lejlom Jusić. Sudionici Kongresa u utorak će posjetiti Visoko. Planirane su i posjete Mostaru, te Srebrenici i Tuzli, gdje će se u Potočarima i na Kapiji pokloniti žrtvama genocida i zločina.