BiH
3

Posjeta i predavanja doktora medicine BHAAAS-a univerzitetu SSST

Klix.ba
Sarajevo Medical School – Medicinski fakultet Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), kao prvi privatni medicinski fakultet u BiH, upisao je prvu generaciju studenata 06. oktobra 2014. godine.

Sporazum o saradnji, a povodom osnivanja Medicinskog fakulteta SSST u Sarajevu su svečano potpisali tadašnji predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) dr. Andi Arnautović i osnivač i rektor SSST-a prof. dr. Ejup Ganić.

Na osnovu tog sporazuma,doktori medicine porijeklom iz BiH, koji su postigli veliki uspjeh u inostranstvu, a koji su članovi BHAAAS-a, postali su gostujući profesori na Medicinskom fakultetu SSST i značajno upotpunili i obogatili nastavni kadar ovog univerziteta.

Sadašnji predsjednik BHAAAS je dr. Esad Boškailo, iz Phoenixa, Arizona, koji je nastavio započetu saradnju sa SSST-om.

Kroz ovu saradnju sa BHAAAS SSST angažuje najistaknutije BH stručnjake na polju medicine sa vodećih univerziteta i klinika u SAD-u i Kanadi, što predstavlja jedinstven vid saradnje naših visokoškolskih institucija sa akademskom BH dijasporom otvarajući tako brojne mogućnosti za naučnu i stručnu razmjenu razmjenu i napredak u BiH.

U okviru ove saradnje i ove godine doktori medicine, stručnjaci sa čuvenih američkih klinika i profesori iz oblasti medicine sa raznih američkih univerziteta, koji su u isto vrijeme članovi BHAAAS, će u ponedjeljak i utorak, 20. i 21.04.2015.g., održati niz predavanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST, pri čemu će na posebnim sastancima biti dogovoreni i novi oblici i vidove saradnje a u svrhu poboljšanja akademskog programa i nastave na Medicinskom fakultetu SSST-a.

Svrha i cilj aktivnosti BHAAAS su širenje i razvoj nauke i umjetnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori u SAD-u i Kanadi. Akademija povezuju bosanskohercegovačke naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim profesionalnim oblastima, i želi da gradi mostove saradnje sa svojom domovinom, promovišući pri tome duh intelektualne raznolikosti i slobodnu razmjenu ideja i znanja.

Sarajevo Medical School na studiju medicine primijenjuje najmodernije akademske programe.

U tim programima se praktična nastava odvija paralelno uz teorijska predavanja već od prve godine studija. Najbolji predavači i stručnjaci iz BiH i svijeta, koristeći najsavremeniju literaturu uz direktnu saradnju sa vodećim zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine sa kojima je SSST zaključio ugovore (bolnice, službe hitne pomoći, domovi zdravlja, privatne klinike i ordinacije) imaju ambiciju da edukuju medicinske stručnjake sutrašnjice.

Nastava na šestogodišnjem studiju se u cijelosti izvodi na engleskom jeziku, a diplomanti po završetku studija stiču zvanje doktora medicine i znanje koje je vrijedno i priznato svugdje u svijetu.