Poruka s federalnog nivoa
39

Poruke zdravstvenog sektora: Krizni štabovi i vlade kantona ne donose odgovarajuće mjere

B. T.
Vjekoslav Mandić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vjekoslav Mandić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH na vanrednoj sjednici Paredstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj pogoršanoj epidemiološkoj situaciju podsjetio je da su restriktivne mjere u Federaciji BiH na snazi već četiri mjeseca.

Kazao je da su mjere od tada manje-više iste.

"Tadašnje restriktivne mjere su se odnosile na smanjenje broja osoba koje borave na zatvorenom i otvorenom broju i od tada je taj broj 30. Očito je da se tih mjera nismo pridržavali i kontrolirali i vidjeli smo razne scene, restorana, pjevača…", rekao je Mandić, kazavši da je kantonima omogućeno da donesu strožije mjere.

Podsjetio je tada naređeno da bolnice trebaju imati 30 posto kapaciteta za COVID odjele te da je tada ograničeno i kretanje od 23 navečer do pet sati ujutro.

Govoreći o incidenci, broju oboljelih na 100.00 stanovnika, kazao je da je ona u Kantonu Sarajevu 734,61; u HNK 400,96; BPK 364,57...

Predstavnica Kriznog štaba FBiH Marina Bera iznijela je podatak da je u FBiH trenutno 1.253 hospitaliziranih, od čega je 60 pacijenata na repiratorima. Prema njenim riječima, na raspolaganju je više od 300 respiratora. I ona je podsjetila da kantoni imaju mogućnost da uvedu strožije mjere u slučaju pogoršane situacije.

Kako je rekla, takva situacije - da se strožije mjere donose na lokalnom nivou, dešava se i u drugim zemljama regiona i Evrope. Ipak, kazala je da je prema Vladi FBiH upućen set mjera restriktvnije prirode.

"Bili smo rukovođenji time da krizni štabove i Vlade kantona ne donose odgovarajuće mjere sukladno situaciji", kazala je ona.

Rekla je i da ima problema s kisikom na tržištu, jer su povećane potrebe. Za sada je, ipak, prema njenim riječima, situacija stabilna.

"Testiranja se obavljaju redovno", rekla je Bera.

Objasnila je i da su u BiH, na KCUS-u i Veterinarskom fakultetu u Sarajevu sekvencionirani novi sojevi koronmavirusa, prvenstveno britanski.

Mia Blažević, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekla je da u posljednje tri sedmice bilježe porast broja slučajeva.

"Situacija u kantonima je šarolika je, a trenutno je najgora u Sarajevu, gdje je incidenca 734 na 100 hiljada stanovnika", kazala je Blažević, koja je iznijela pretpostavku da bi u narednom periodu situacija mogla biti pogoršana i u Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.