Obilježavanje Vaskrsa
36

Poruke sa liturgije u Sarajevu: Zagrlimo drugog kao Gospoda, tako ćemo biti prihvaćeni kao njegovi

B. R.
Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Vakršnja liturija danas je služena i u Sabornoj crkvi u Sarajevu. Protojerej-stavrofor Vladimir Stupar se u obraćanju vjernicima osvrnuo na ratove širom svijeta te na izazove čovječanstva.

"Saosjećamo se sa svim pravoslavnim hrišćanima i ljudima cijelog svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i ostatku svijeta produbljuju. Sazdani samo kao jedinstven rod i pozvani smo da budemo jedno. Molimo se da se što prije uspostavi mir, prestane stradanje i da se izbjegli vrate svojim domovima", istakao je.

Napomenuo je da svaki rat stvara gubitnike te poručio da on predstavlja "poraz i sramotu svakog čovjeka kao ikone Boga".

"Šta ćemo reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i svog doma", dodaje.

Stupar je pozvao da, kako je naveo, drugog zagrlimo kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao njegovi. Upozorio je i na posljedice materijalizma te podsjetio da zdravstveni radnici imaju najveće zasluge u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Vaskrs se obilježava tri dana, počinje Velikim petkom, potom slijede Velika subota te sam Vaskrs. Slavi se prve nedjelje poslije proljetne ravnodnevnice, ali poslije jevrejske Pashe.

Na Veliki četvrtak počinje Dan pročišćenja koji je priprema za Vaskrs, dok se u petak farbaju vaskršnja jaja. Tucanje jaja je nezaobilazni dio Vaskrsa koji se čestita sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse.

Nakon jutarnje vaskršnje liturgije kod kuće se pale svijeće te se kandionicom kadi dom. Vaskršnje slavlje znači kraj Velikog posta, a vaskršnja jaja su prvi mrsni zalogaji. Jaja se farbaju u crveno čime se simbolizira proljevena Hristova krv.