Dan oslobođenja
453

Poruka iz Mostara: Fašizam ćemo ponovo pobijediti, dolazi nova Oktobarska revolucija

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu završeni su Dani antifašizma u Mostaru, organizovani u povodu 14. februara, Dana oslobođenja grada na Neretvi.

Na svečanosti su dodijeljene i tradicionalne Februarske nagrade, a poslije toga brojni građani Mostara i njihovi gosti posjetili su Partizansko-spomen groblje.

Komisija za dodjelu Februarskih nagrada dodijelila je tri nagrade 14. februar i to: Danilu Škorji, borcu 3. Prekomorske brigade koji je ranjen prilikom oslobađanja Mostara; Slavi Kukiću i Nedimu Vili. Dodijeljeno je i pet plaketa: Nazifu Krečiniću, Omeru Halilhodžiću, Azri Simeunović, Odredu izviđača Stari Grad i Antifašističkoj akciji Mostar.

Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar, kazao je kako se obilježavajući ove značajne datume svi lijepo osjećaju, jer kako pjesma kaže - februari toplo dišu.

"Iako živimo u vremenu koje nije naklonjeno ideji antifašizma, iako živimo u gradu koji je bi najradije da pobriše i zatre sve ono što je bilo u tom najslavnijem periodu historije ovog grada, mi vjerujemo da će se stvari promijeniti. Vjerujemo jer iza ovoga ne stoji neko udruženje i par starijih ljudi koji su nekad davno ratovali. Danas su ovdje i njihovi unuci i ne samo njihovi, ima unuka čiji su djedovi bili u nekim drugim vojskama, ali su djeca porasla i baštine civilizacijske vrijednosti", kazao je Đulić.

Đulić je posebno ponosan da je danas u Mostar došlo više od hiljadu antifašista iz naše zemlje, ali i okolnih država, te ustvrdio da se danas rađa jedan novi ZAVNOBiH.

Svečanosti je prisustvovao i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je kazao da ovi datumi treba svima nama, a posebno novim generacijama da govore o vrijednostima borbe protiv fašizma.

"Hoću da vjerujem da ono što se više puta dešavalo zadnjih godina na Partizanskog groblju, dijela pojedinaca. Svi narodi i građani u Bosni i Hercegovini su dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi. Druga strana, koja hoće da kaže da je uništavanje spomenika mišljenje većine, je zapravo manjina. Nove generacije ne treba trovati time", izjavio je Dunović.

Poseban dio programa bilo je obraćanje Zdravka Grebe, Mostarca i antifašiste koji je više puta ponovio da fašizam treba ponovo pobijediti.

"Svaki čovjek jeste čovjek, ali neko poseban mi je drug i drugarica. Za današnji dan svidjela mi se parola jedne borbene grupe koju ja pomažem i koji kažu - Ima nas. I evo nas ima i biće nas. Ovaj dan treba da bude početak nove borbe i početak našeg novog optimizma. Godina je ovo koja može da bude odlučujuća, ova 2018. korespondira s mnogim velikim revolucionarim godinama, te nema razloga da ova godina u Bosni i Hercegovini ne bude godina Oktobarske revolucije", kazao je znakovito Grebo, podsjetivši da se ove godine se održavaju izbori u našoj zemlji.

Na svečanosti je nastupio i hor Osnovne škole Bijelo Polje koji je između ostalog izveo i legendarnu pjesmu Mostarska mati.