BiH
0

Porodice se pitaju: Zašto su ubistva Leutara i Ugljena još uvijek obavijena velom tajne

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ubistva Nedžada Ugljena, bivšeg pomoćnika direktora tajne službe AID i Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, još uvijek nisu procesuirana. Tim povodom, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo sastao se danas sa članovima porodica Ugljen i Leutar kako bi razgovarao s njima.

Leutar je preminuo 28. marta 1999. godine usljed teških tjelesnih povreda koje je zadobio u eksploziji bombe u automobilu, u Alipašinoj ulici u Sarajevu. Prethodno, 28. septembra 1996. godine u sarajevskom naselju Aneks ubijen je Nedžad Ugljen, tadašnji pomoćnik direktora AID-a. Do danas počinioci i eventualni naručioci ovih ubistava nisu privedeni pravdi, iako su procesi vođeni na nekoliko nivoa.

Ugljenova kćerka Arna Kopić kazala je kako vjeruje da će istražni organi i sudovi uspjeti razriješiti smrt njenog oca. Ivica Leutar, Jozin sin, poručio je zločincima i njihovim saučesnicima da će, kad-tad, završiti u zatvoru.

"Činjenica je da istrage nisu rađene dobro. Od samih početaka je bilo nevjerovatnih propusta. Postavljamo pitanje zašto? Ti ljudi koji su radili greške nisu disciplinski gonjeni, već su neki unaprijeđeni, iako svoj posao nisu dobro uradili. Da li je to neki vid sabotaže, o čemu se radi?", pita se Ivica Leutar.

On je pozvao sve one koji nešto znaju o ubistvu njegovog oca i ostalih ubistava, da odu do najbliže policije i kažu im.

Kebo je još jednom pozvao nadležne službe da u okviru svojih nadležnosti rasvijetle ova ubistva i kazne počinitelje.

"Porodicama želim vratiti nadu da ova država može utvrditi istinu i kazniti počinitelje. Istina pruža nadu i to je svjetlo na kraju tunela", kazao je Kebo. Potpredsjednik Fedracije BiH kaže da je obavio razgovore sa ljudima koji su tada i koji danas provode istrage vezane za ova dva ubistva.

"I njima treba hraborsti i naša podrška. Vjerujem da su ove istrage otišle u dubinu problema. Mi sada trebamo završnicu, imena, kvalifikacije i presude", dodao je Kebo.

On je dodao da će o ova dva slučaja upoznati predstavnike Evropske unije, Vijeća Evrope, UN i Vijeće sigurnosti.