Savez udruženja potrošača BiH
0

"Porodica za hljeb mjesečno izdvaja 80 do 100 KM"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici Saveza udruženja potrošača BiH apelirali su danas na nadležne vlasti da posvete pažnju problematici snabdijevanja tržišta i potrošača osnovnim životnim namirnicama.

"Od početka jeseni do danas imamo stalni rast cijena i potrošači svakog dana sa sve većim strahom ulaze u trgovine jer ih očekuju nova poskupljenja. Žalosno je što se ovdje radi o osnovnim prehrambenim namirnicama koje su ključ za preživljavanje porodice", kazala je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić.

Četveročlana porodica u BiH, po njenim riječima, koja dnevno troši jedan kilogram hljeba, mjesečno treba za ovaj artikl izdvojiti od 80 do 100 KM.

Bulić je kazala da je Udruženje potrošača kontaktiralo Upravu za indirektno oporezivanje BiH te da ima informaciju da su u Bosnu i Hercegovinu tokom 2010. uvezene sasvim dovoljne količine pšenice.

"Nema potrebe za panikom, jer brašna bi trebalo da bude u dovoljnim količinama u sljedećim mjesecima", naglasila je ona i dodala kako su ipak u cjelokupnoj priči odgovorne državne vlasti i privatnici što nema dovoljno zaliha.

"Greška je i nenabavljanje pšenice u vrijeme žetve, kako za komercijalne potrebe tako i za robne rezerve. Zato se sada nabavljaju iste količine po mnogo višim cijenama. Mi smo u 2010. godinu ušli bez velikih zaliha, pa su se potrebe podmirivale iz sukcesivnih nabavki. Međutim, već krajem 2010. i početkom 2011. godine u situaciji smo da je moramo nabavljati po višim cijenama", naglasila je Bulić.

Za ovakvu situaciju Udruženje krivi državne organe koji se nisu pobrinuli, niti su ikada na dnevni red sastanaka uvrstili pitanja sigurnosti snabdijevanja tržišta odnosno građana.

"Tu su također društveno neodgovorni i veliki mlinsko-pekarski prerađivači koji kupuju pšenicu samo kada im nestanu potrebne količine, pa u tim situacijama moraju plaćati pšenicu po cijenama kakve su trenutno na svjetskom tržištu. Smatramo da je država zakazala u prvom redu kod stimulisanja domaćih proizvođača, a da su domaći proizvođači odgovorni jer nisu nabavili dovoljne količine pšenice u vrijeme kada je njena cijena bila povoljnija u odnosu na današnju. Istovremeno, smatramo da su državne robne rezerve apsolutno netransparentne", rekla je Bulić.

Dodala je da su intervencije koje je nedavno vlast učinila vrlo skromne, te da u praksi neće puno doprinijeti zaštiti potrošača. Bulić je dodala da te intervencije koje su ponuđene kantonima u Federaciji BiH nisu značajne, jer se odnose na pomoć javnim kuhinjama i socijalno ugoženim stanovništvu.

"Apelujemo na novu vladu da ovom problemu posveti maksimalnu pažnju i da se preispitaju mogućnosti uvoza pšenice iz drugih izvora. Također apelujemo da se posebna pažnja posveti povećanju domaće proizvodnje, odnosno stimulisanju domaćih poljoprivrednika", naglasila je Bulić.

Predstavnica Udruženja potrošača Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Fadila Hadžić kazala je da je potrebno pokrenuti kampanju za izmjenu stope PDV-a na prehrambene proizvode.

"Mi smo se od početka zalagali za reduciranu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, ili nultu stopu, a da se nedostatak novca u budžetu nadomjesti od visokotarifne robe", kazala je Hadžić.

Predstavnica potrošača iz Banje Luke Milosava Jakovljević je kazala da bi vlasti trebale pokazati više razumijevanja prema domaćim poljoprivrednicima, odnosno osigurati im više poticaja, kako domaće tržište ne bi bilo u ovolikoj mjeri ovisno o inozemnim proizvođačima, odnosno o uvozu.