Sindikat PPDIVUT
0

"Vlast treba pomoći privredi, ili ćemo imati Tunis u BiH"

Sarajevo-x.com
Avdagić: U BiH dominiraju uvozni lobiji
Avdagić: U BiH dominiraju uvozni lobiji
Organi i članstvo Samostalnog sindikata u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH pozitivno su primili vijest da je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o urgentnom ustupanju određenih količina pšenice sarajevskom "Klasu“ iz robnih rezervi, kako bi se obezbijedilo neometano snabdijevanje građana hljebom u naredna tri i po mjeseca. Takođe je na odobravanje i podršku naišao i stav Vlade KS da cijena narodnog i polubijelog hljeba mora biti snižena za 10 posto.

"Pozajmica određenih količina pšenice učinjena je zbog njene veoma ograničene ponude na tržištu, na koju su uticale brojne nepogode i katastrofe širom svijeta, što je dovelo do značajnog rasta cijena pšenice na svjetskom tržištu. Ovakvi potezi novih vlasti u Kantonu daju za pravo optimizmu da će u narednom periodu biti još sličnih odluka koje će direktno štititi interese građana i radnika", stoji u saopćenju koje potpisuje sindikalni predsjednik Mehmed Avdagić.

U PPDIVUT-u navode kako je mjera Vlade ograničena je na tri mjeseca, pa postavljaju i ozbiljno pitanje kako dalje zaštiti sve veći broj gladnih radnika i građana, pogotovo jer je dosadašnja politika bila orijentisana na podršku prekomjernom uvozu hrane.

"Nisu se uvažavale prognoze i višegodišnja ukazivanja organa Sindikata PPDIVUT BiH da će politika uvoza imati negativan uticaj na domaću proizvodnju hrane, a samim tim i na spriječavanje visokih cijena poljoprivredno – prehrambenim proizvodima diktiranim i globalnim nestašicama hrane. Zato predlažemo Kantonalnoj vladi Sarajevo da u buduće težište svoga rada opredijeli na zaštitu i podsticanje domaće proizvodnje. Ovo ne samo u Kantonu Sarajevo, kao najvećem uvozniku i potrošaču hrane, već i na području cijele BiH, čime se krajnje ozbiljno moraju pozabaviti i drugi državni organi", predlaže Avdagić.

On podsjeća da je u BiH još uvijek više od polovine površina koje se uopće ne obrađuju, što dovoljno govori o "nebrizi države za primarnu poljoprivrednu proizvodnju".

"Upravo je tu nužna intervencija države da podsticajima mobiliše da se raspoloživi resursi zemlje maksimalni zasiju pšenicom i ostalim kulturama, a ne kao do sada da u oblasti proizvodnje hrane dominiraju uvozni lobiji. Isto tako, pošto je kratko vrijeme da bi se ispravili dugogodišnji propusti u oblasti proizvodnje hrane, zahtijevamo da se državni organi maksimalno angažuju na uvozu isključivo pšenice umjesto brašna, kako bi domaći mlinsko – pekarski kapaciteti bili uposleni. Organi Sindikata PPDIVUT BiH na svim nivoima sindikalnog organizovanja će podržati svaku takvu aktivnost nadležnih državnih organa i kroz socijalni dijalog i partnerske odnose nastojat će pružiti im adekvatnu pomoć i podršku. U protivnom, možemo vrlo lako postati novi Tunis", stoji u Avdagićevom pismu.