|

U RS-u ponovo poskupljuje brašno, a vjerovatno i hljeb

U RS-u ponovo poskupljuje brašno, a vjerovatno i hljeb
0
F
FENA
8.2.2011. u 11:22
0
komentara
0

dijeljenja
U RS-u ponovo poskupljuje brašno, a vjerovatno i hljeb
Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos potvrdio je da će u drugoj polovini mjeseca doći do novog poskupljenja brašna u tom bh. entitetu u iznosu od pet do 10 feninga, te da će zbog toga i rasta cijena goriva vjerovatno doći i do još jednog povećanja cijene hljeba i pekarskih proizvoda.
Trenutna cijena brašna je 0,80 KM bez PDV-a, a poskupljenje je, tvrdi Kos, neminovno, jer raste cijena pšenice na svjetskom tržištu dok domaći mlinari nemaju zalihe.

“Uvozimo pšenicu iz Mađarske, a tamo se trenutno cijena kreće od 310 do 330 eura po toni, što znači da kada tu pšenicu mlinari počnu mljeti doći će sigurno do poskupljenja u iznosu od pet do 10 feninga po kilogramu”, kazao je Zoran Kos.

S druge strane, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u RS-u Vladimir Usorac neopravdanim ocjenjuje novo poskupljenje brašna, uz stav da je za sve krivo “nesređeno” trište u RS-u i BiH.

“Kada smo mi nudili pšenicu po 35 feninga, naši mlinari su govorili da je ona nekvalitetna i da imaju jeftniju i bolju. Sad niti imaju jeftniju niti bolju. Mi smo svoju pšenicu, 43.000 tona, izvezli u Tursku”, rekao je Usorac i optužio mlinare da “ne ostavljaju ni kilogram pšenice u zalihama”.

Sada su došli u situaciju, kaže, da “kroz zaštitne prelevmane za brašno dižu cijene, a novac uzimaju za svoj džep”.

Usorac je predložio vlastima u BiH da “pod hitno ukinu prelevmane na brašno, jer se ne štiti ni pšenica, pa nema razloga ni za to”.

Na taj način, zaključuje, “stvorila bi se konkurencija i izbjegao monopol mlinara”.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.