|

Hljeb u Republici Srpskoj poskupljuje 20 feninga?

Hljeb u Republici Srpskoj poskupljuje 20 feninga?
0
S
SRNA
1.2.2011. u 08:21
8
komentara
0

dijeljenja
Hljeb u Republici Srpskoj poskupljuje 20 feninga?
Pekari iz Republike Srpske najavljuju da će u skorijem periodu hljeb biti skuplji za 10 do 20 feninga zbog cijena brašna i pšenice koje nekontrolisano rastu.
Predsjednik Udruženja pekara iz Bijeljine Njego Zagorac kaže da će cijena hljeba porasti od 10 do 20 feninga po vekni.

"Ja radim ovaj posao 15 godina i nikad nije bilo ovolikog porasta cijena. Znalo se desiti prethodnih godina kada je nestašica brašna da se njegova cijena popne na 750 ili 800 KM po toni, ali nikad nije bila 900 KM", kaže Zagorac, naglašavajući da su se pekari našli u veoma nezavidnoj situaciji.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da je cijena pšenice premašila 300 eura po toni, a prošle godine u ovo doba bila je 150 eura po toni, pišu "Nezavisne novine".

Kada je u pitanju domaća pšenica, Kos ističe da treba sačekati proljeće dok okopni snijeg da bi se vidjelo šta je ostalo u usjevima i zasadima, te da će se onda moći sagledati pravo stanje i izreći neka dugoročnija informacija o cijeni pšenice i brašna.

U Udruženju potrošača RS kažu da se poskupljenja neće zaustaviti na hljebu, već će vjerovatno poskupjeti i tjestenine, te ostali proizvodi od brašna. Predsjednik ovog udruženja Dragovan Petrović kaže da hljeb, brašno i tjestenine trenutno čine oko devet odsto potrošačke korpe jedne porodice i ovaj procenat će se zasigurno povećati kada dođe do poskupljenja, zbog čega je pozvao pekare i mlinare da u opštem divljanju cijena pšenice pokušaju svoju dobit svesti na minimum.

Vlada RS je na nedavno održanoj sjednici donijela odluku kojom je utvrdila listu proizvoda i usluga od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva, što znači da će Ministarstvo trgovine i turizma u budućem periodu moći reagovati kada su u pitanju formiranja cijena.

Najveći proizvođač hljeba i peciva u srednjoj Bosni, Industrija pekarstva "Inpek" Zenica, u stečaju, najavilo je da će svoje proizvode ubuduće prodavati po višoj cijeni. Tako će, između ostalog hljeb težine 450 grama, umjesto dosadašnjih 0,90 KM građani plaćati 1,10 KM.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...