Republika Srpska
0

Hljeb bi mogao ponovo poskupjeti

SRNA
Proizvodnja pekarskih proizvoda po sadašnjim prodajnim cijenama nije isplativa, te postoji mogućnost da hljeb u Republici Srpskoj ponovo poskupi, poručili su pekari iz Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da je cijena brašna posljednjih mjeseci duplo porasla, tako da je zarada pekara svedena na minimum.

"Sadašnja cijena hljeba nije realna, a cijene brašna i dalje rastu. Mi se trudimo da hljeb ne poskupi. Međutim, realno je očekivati, ako se nastave ovakvi trendovi, da ponovo dođe do poskupljenja pekarskih proizvoda", rekao je Trivić.

Trenutno u Republici Srpskoj brašno košta 88 feninga, plus PDV, ali, kaže Trivić, ako poskupi na 95 feninga po kilogramu, bez PDV-a, sigurno će poskupiti i hljeb, pišu ''Nezavisne novine'' u sutrašnjem broju.

Tomislav Spaić, vlasnik pekare "Artos" iz Trebinja, rekao je da u tom gradu hljeb košta od 1,20 do 1,40 KM, ali da te cijene najvjerovatnije neće ostati nepromijenjene.

"Ne isplati se raditi, a sa druge strane, nema ni narod para. Ne znam još kada ću tačno biti prisiljen na poskupljenje, a čuo sam da i ostali pekari najavljuju da će dići cijene", rekao je Spaić.

Nedavno su iz Ministarstva trgovine i turizma RS saopštili da će, kada se ukaže potreba za intervencijom, početi kontrolisanje cijena u skladu sa odredbama Zakona o regulisanju cijena.
Građani pozivaju da im se pomogne, jer aktuelne cjenovnike finansijski ne mogu da podnesu. Hljeb plaćaju od 1,10 do 1,40, kifle od 0,30 do 0,40, a pletenice od 0,70 do 0,80 KM. I u Hrvatskoj je hljeb prije nekoliko dana poskupio i košta od sedam do osam kuna (1,75 do dvije KM), piše list.