BiH
108

Porodica ubijenog Amila Geca: Ne prihvatamo visinu kazne za Tomislava Spahovića

Klix.ba
Tomislav Spahović
Tomislav Spahović
Nakon što je Tomislav Spahović u septembru ove godine priznao ubistvo Amila Geca 22. aprila ove godine i nagodbe o izvršenju zatvorske kazne 7,5 godina, portalu Klix.ba obratila se Amilova sestra Amela Metković koja kaže da porodica nije zadovoljna izrečenom kaznom te su, kako navodi, ogorčeni zbog ovakve nagodbe.

Naime, nagodba od 7,5 godina zatvora je prihvaćena na Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali kako Amela navodi, Tomislav Spahović je priznao ubistvo Amila Geca, ali je prvobitno pobjegao s mjesta zločina te je za njim bila raspisana potjernica.

"Odbrana tvrdi da je ubistvo počinjeno iz samoodbrane mada je svima poznato da je Spahović ispalio pet metaka na automobil Amila Geca, od čega ga je jedan pogodio i usmrtio, za što postoje i videosnimci nadzornih kamera. Čak je i laiku jasno da bez ikakvog prethodnog fizičkog konflikta i posezanje za vatrenim oružjem predstavlja napad, a ispaljenih pet metaka predstavlja najblaže rečeno brutalni napad. Porodica ubijenog Geca je ogorčena zbog ovakve nagodbe i smatramo da je ubica ovim činom nagrađen, a svaki slijedeći ohrabren", navodi Amela i dodaje da je iza Amila ostalo dvoje maloljetne djece koja moraju odrastati bez oca i živjeti s činjenicom da je ubica njihovog oca dobio mizernu kaznu 7,5 godina zatvora, a od toga neće ni pola odslužiti.

Amilova sestra Amela koja govori u ime porodice, ističe kako ljudski život u Bosni i Hercegovini ne vrijedi ni tri, četiri godine. Prema njenim riječima, u BiH se za sve može "nagoditi i završiti" te je samo bitno imati "zvučno prezime i jaka leđa".

"Spahovići već godinama dokazuju da otac Izo Spahović može riješiti sve probleme svoje problematične djece. I zar je ovo sportista koji predstavlja našu državu svijetu sporta, MMA borac koji se 'brani' pištoljem protiv nenaoružanog čovjeka. Zar ovakvi ljudi mogu biti uzor djeci koja vole taj sport? Uvjeravamo i sud i javnost da ovu nagodbu nećemo prihvatiti ni za što na svijetu i da ćemo ustrajati u borbi za pravdu. Pravda je spora u BiH, o tome svjedoče brojni slučajevi kao što su Vedran Puljić, Mirza Raščić, Hava Dovadžija, Dženan Memić..., ali nas neće pokolebati da ubica dobije zasluženo, ne samo zbog Amila, nego i zbog svih drugih očeva, braće, muževa koji se mogu naći na putu Spahovića", zaključuje Amela Metković.

Na kraju ističe poraznu činjenicu da sud i odbrana smatraju da će porodica prihvatiti, prema njenim riječima, sramnu i ponižavajuću nagodbu, jer su ionako shrvani bolom. Amilova porodica naglašava da navedeni zločin neće proći nekažnjeno, jer sedam godina nije kazna nego nagrada.

Podsjećamo, Tomislava Spahovića se tereti da je 22. aprila u ulici Nusreta Prohića, u sarajevskom naselju Buća Potok, počinio krivično djelo ubistva ispalivši pet hitaca u pravcu vozila u kojem se nalazio Gec koji je usljed zadobijenih povreda preminuo 23. aprila.