BiH
3

Porezna uprava očekuje GRAS-ovu garanciju za otplatu duga na rate

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvije su mogućnosti za deblokadu računa GRAS-a, prva je da se dug u cijelosti izmiri što GRAS nije u mogućnosti da učini jer nema dovoljno sredstava, a druga mogućnost je zaključivanje sporazuma o plaćanju duga na rate na tri, odnosno na pet godina, izjavila je za Agenciju Fena pomoćnica direktora Porezne uprave FBiH Jasminka Mehović.

Porezna uprava Federacije BiH, po njenim riječima, nedavno je održala sastanak s predstavnicima sindikata GRAS-a na kojem je dala dodatna objašnjenja u vezi s mogućnosti deblokade računa ovog preduzeća.

Za zaključivanje sporazuma na pet godina, dakle na duži rok, pojasnila je Mehović, porezni obveznik treba da ponudi potpunu garanciju Poreznoj upravi.

Ona je podsjetila da je i prije blokade računa porezni obveznik KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo imao zaključen sporazum s Poreznom upravom Federacije BiH o plaćanju duga, ali je raskinut zbog neredovnog plaćanja rata.

"To je bio sporazum koji je zaključen s nedovoljnom garancijom, dakle postoji uslov koji se može primijeniti u slučaju GRAS-a i sada", dodala je Mehović.

Porezna uprava FBiH je, po njenim riječima, ponudila GRAS-u zaključenje sporazuma o plaćanju duga i to na tri, odnosno pet godina u zavisnosti od garancije.

Mehović je dodala da su putem medija saznali da GRAS nije u mogućnosti osigurati potpunu garanciju te naglasila da GRAS ima djelomičnu garanciju u vidu nekretnina, opreme itd. koja, međutim, nije dovoljna.

"Ono što će se desiti najvjerovatnije je zaključivanje sporazuma na 36 rata uz nepotpunu garanciju s tim što će GRAS-u vjerovatno predstavljati problem visina tih rata i to se odnosi na dug koji se trenutno nalazi u postupku prinudne naplate. Situaciju usložnjava činjenica da GRAS ima još dugovanja koja se očekuju da će stići u prinudnu naplatu i to više od 50 miliona maraka, a što je sada u žalbenom postupku. Dakle, zasada je riječ o iznosu od 12,5 miliona maraka", istakla je Mehović.

U Poreznoj upravi Federacije BiH su kazali da očekuju da GRAS dostavi molbu za zaključivanje sporazuma o otplati duga na rate, a uz tu molbu je potrebno dostaviti propisanu dokumentaciju kojom se garantira da GRAS može otplaćivati rate.

Porezna uprava će razmotriti dostavljenu dokumentaciju i utvrditi da li su ispunjeni uvjeti za zaključenje takvog sporazuma, a nakon toga i deblokadu računa GRAS-a.