BiH
5

GRAS u zadnji tren uplatio novac, Elektroprivreda im neće isključiti struju

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradsko saobraćajno preduzeće u Sarajevu (GRAS) danas je izmirilo svoje tekuće obaveze za električnu energiju, kao i ratu ranijeg duga, tako da im ipak neće biti isključena struja.

Iako je nalog za isključenje bio pripremljen, GRAS je uplatio novac koji je za sada dovoljan da Elektroprivreda ne isključi struju i da time dođe ponovo do potpunog saobraćajnog kolapsa u glavnom gradu BiH.

"GRAS je uplatio još 67.000 KM čime je izmirena tekuća, decembarska faktura u iznosu od 267.000 KM, a ranije je uplaćen iznos od 200.000 KM. Po osnovu protokola o izmirenju zaostalog duga uplatili su i 76.864 KM, tako da im neće biti isključena struja", kazala je za Klix.ba Midheta Kurspahić, glasnogovornica "Elektroprivrede BiH".

GRAS ima još uvijek 2,7 miliona duga za struju. Vršilac dužnosti direktora GRAS-a Avdo Vatrić za Klix.ba jutros je kazao kako je Elektroprivreda GRAS-u nudila reprogram duga.

"Nudili su nam otplatu na 24 rate, a ja sam tražio 36 rata. Bili su pristali na to, ali ja sam računao da će doći do povećenja cijena subvenciranih karata za te korisnike, što je na Skupštini prihvaćeno. Do toga nije došlo i sada imamo poteškoće. Danas smo uplatili blizu tih 80.000 od prijašnjeg duga, tako da smo izmirali trenutne obaveze. Jučer to nismo uradili, ali evo danas je uplaćeno", kazao je Vatrić.

GRAS svaki mjesec mora uplatiti tekuću fakturu za prethodni mjesec te blizu 80.000 KM kako bi postepeno otplatili stari nagomilani dug.

Iz ovog preduzeća najavljuju da će nastaviti s pojačanim kontrolama karata u gradskom prijevozu te da je nedavna akcija polučila dobre rezultate.