BiH
16

GRAS traži reprogram duga kod Porezne uprave FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica, predstavnici menadžmenta Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Gradski saobraćaj - GRAS razgovarali su danas s predstavnicima Porezne uprave Federacije BiH o rješenjima za deblokadu računa GRAS-u.

U razgovoru za Agenciju Fena ministar Bubica je potvrdio da je načelno postignut dogovor da se napravi reprogram duga GRAS-a na duži period prema Poreznoj upravi, koji trenutno iznosi 12 miliona KM, no Porezna uprava traži i finansijsku garanciju Vlade Kantona Sarajevo za realizaciju tog sporazuma ili da GRAS bude grant stavljanjem hipoteke.

Kako je rekao Bubica cjelokupna imovina GRAS-a je već pod hipotekom, a ni Vlada KS-a nema šta obećati jer se budžet nije napunio ni onoliko koliko je bilo planirano te će deficit ovogodišnjeg budžeta biti najmanje 100 miliona KM.

"Tako će se ovaj problem vjerovatno prebaciti na Skupštinu koja je i osnivač i vlasnik preduzeća GRAS, a zastupnici će ovaj problem kao i do sada politizirati, a šta će od svega toga biti nisam siguran", poručio je Bubica.

Kaže da bi danas na sastanku u GRAS-u trebalo biti dogovorena formulacija molbe za reprogram GRAS-ovog duga, a koju bi Porezna uprava prioritetno trebalo da razmatra.

Govoreći o Prijedlogu zakona o javnom gradskom prijevozu KS-a koji Skupština nije podržala, Bubica je najavio da će uskoro predložiti Vladi KS-a da donese odluku o tome da se linije koje GRAS ne održava daju na tender jer Ministarstvo saobraćaja to samo ne može učiniti, odnosno da se postupi po federalnom zakonu.

"Štiteći GRAS kršio sam federalni zakon. To su radili i oni prije mene, a u krajnjoj liniji i Porezna uprava i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove jer zakon propisuje da sva vozila bez licence moraju biti uklonjena s ulica što do danas nije urađeno", pojasnio je Bubica, dodajući da je neusvojeni prijedlog zakona regulirao i ovu oblast.

Ukoliko Vlada ne pristane na poštovanje zakona, zatražit će da se o tome pismeno očituju, jer Bubica sam ne pristaje na daljnje kršenje zakona.

Podsjetio je da bi se GRAS-u uskoro moglo desiti i da radnici koji tuže svoje preduzeće za neisplaćene doprinose blokiraju račune GRAS-u. Te tužbe čekaju drugostepenu presudu, a Bubica tvrdi da je vrijednost tih tužbi više od 20 miliona KM.

Zbog svih ovih problema ministar Bubica podvlači da za GRAS nema drugog rješenja osim stečaja, ali pojašnjava da to nije likvidacija preduzeća nego bi stečaj vodio ka "ozdravljenju", a ne uništenju peduzeća.

Ukupan dug GRAS-a procjenjuje se na više od 160 miliona KM.