{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pored investiranja u Srebrenicu, najvažnije je poboljšati životni standard

A
11.11.2015. u 20:31
8
8
Pored investiranja u Srebrenicu, najvažnije je poboljšati životni standard
8
Pored investiranja u Srebrenicu, najvažnije je poboljšati životni standard
Foto: Anadolija
Današnja Investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici ima veliki značaj posebno zbog toga što je okupila državnike iz BiH i regiona na jednom mjestu, istakao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.
Erginay je istakao kako je, pored toga što su privrednici i zvaničnici najavili svoje investiranje u Srebrenicu, najvažnije poboljšati životni standard građana koji žive u tom gradu. 

"Ova konferencija je jako bitna, jer je 20 godina od genocida. Danas na konferenciji se razmatralo kako i gdje da se investira u Srebrenici. Mi kao Turska imali smo priliku prezentirati svoje investicije koje smo do sada proveli u BiH. Nastavit ćemo sa projektima u BiH i u Srebrenici posebno", istakao je Erginay.

Prema njegovim riječima, među projektima Turske u Srebrenici je filijala turske Ziraat Banke koja je otvorena ove godine.

"Od turskih investitora najaktivnija je Ziraat banka koja je odvojila tri miliona eura za razvoj u Srebrenici. Ziraat je uspjela razviti saradnju sa 14 kompanija i zaposliti ljude. Želim još jednom pozvati investitore da dođu u Srebrenicu, jer je ovo mjesto fantastično za banje i zimske sportove", zaključio je Erginay. 

Među današnjim gostima konferencije u Srebrenici našao se i direktor Ziraat Bank Bosnia Ali Riza Akbas koji je podsjetio kako je filijala banke na čijem je čelu, u Srebrenici otvorena u tom gradu na 20. godišnjicu genocida nad Srebreničanima.

"Ovo je vrlo bitan sastanak za Srebrenicu koji je okupio i Srbe i Bošnjake zajedno, možda čak i po prvi put poslije rata, zato nam je drago. Mi zaista radimo sve da ovaj grad ojača i oživi", kazao je Akbas.

Ziraat Bank je uspostavila kreditnu liniju od 50 miliona eura od kojih je poseban dio novca namijenjen samo za Srebrenicu.

"Tako smo uspjeli da investiramo u 14 firmi, uglavnom za poljoprivredu. Lično mislim da ako ljudi imaju bolje životne standarde i dobre plate, nema loših odnosa. Nastavit ćemo da uspostavljamo mir ovdje. Ziraat Bank je spremna da podržava investitore, jer je Srebrenica vrlo značajna za nas", rekao je Akbas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: