BiH
50

Izetbegović: Ovom konferencijom trebamo otvoriti novo poglavlje u Srebrenici

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Srebrenica i regija Srednjeg Podrinja imaju sve pretpostavke da postanu atraktivne za ozbiljan biznis i ozbiljne investicije", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je ova regija bila poprište žestokih sukoba koji su nažalost rezultirali velikim brojem zločina, te u konačnici genocidom nad Bošnjacima u kojima je ubijeno više od osam hiljada muškaraca.

"Prve asocijacije na Srebrenicu su rat, dženaze, komemoracije i mezari. Zbog toga je interes investitora za Srebrenicu nedovoljan, a život stanovnika je težak. Naša obaveza je da to mijenjamo i zato smo se danas ovdje i okupili", kazao je Izetbegović.

On je rekao kako prisustvo zvanica svjedoči da postoji volja da se rješavaju sve poteškoće, te stvaraju bolji uslovi za investiranje u Srebrenicu.

"Ovom konferencijom trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana, ali i poduprijeti pozitivne trendove u odnosima sa Srbijom i zemljama regiona na zadovoljstvo i dobrobit svih", rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH zaključio je da je potrebno iskoristiti prednosti i prilike koje nam se pružaju, te dodao da će političari biti podrška u napretku.

"Želja mi je da u Srebrenicu dolazite što češće i da iz nje odlazite uvijek zadovoljni", rekao je Izetbegović.