{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Popoviću i Beari doživotne kazne za genocid u Srebrenici

S
10.6.2010. u 11:35
0
104
Popoviću i Beari doživotne kazne za genocid u Srebrenici
0
Popoviću i Beari doživotne kazne za genocid u Srebrenici
Foto: AP
Pretresno vijeće Haškog tribunala proglasilo je krivim sedmoricu oficira Vojske Republike Srpske za zločine počinjene u Srebrenici nad oko 7.000 Bošnjaka u ljeto 1995.
Sud je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu osudio na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 godina, Radivoja Miletića na 19 godina zatvora, Ljubomira Borovčanina na 17 godina, Milana Gveru na pet godina i Vinka Pandurevića na 13 godina.

Vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu.

Predsjedavajući sudija Carmel Agius rekao je da su u julu 1995. godine poslije pada Srebrenice snage bosanskih Srba sistematski ubile više od 7.000 muslimana "u jasnoj namjeri da eliminišu svakog zarobljenog muslimanskog muškarca, što je dokaz genocida". Sudija je precizirao da je pretresno vijeće utvrdilo da je do sada identifikovano više od 5.000 žrtava, ali da je uvjereno da će taj broj rasti i da bi mogao dostići 7.827.Potpukovnik Popović (53), u kritično vrijeme načelnik za sigurnost Drinskog korpusa, i pukovnik Beara, koji je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu VRS, po presudi, imali su "genocidnu namjeru" da unište zarobljene Bošnjake kao etničku grupu, koju su proveli kroz operaciju organizovanog streljanja oko 7.000 zarobljenih.

Za pomaganje i podržavanje genocida, Tribunal je na 35 godina zatvora osudio Draga Nikolića (53), koji je bio sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS, utvrdivši da on nije imao genocidnu namjeru, ali je značajno pridonio provođenju genocida.

Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu (50), Tribunal je izrekao kaznu od 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (51) izrečena je zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Radivoje Miletić (63), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje iz Srebrenice i Žepe i osuđen na 19 godina zatvora.

Milanu Gveru (73), takođe Mladićevom pomoćniku, izrečena je kazna od pet godina zatvora, takođe, zbog progona Bošnjaka iz tih enklava.

Suđenje sedmorici oficira počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, a završeno je u septembru 2009. godine. To je do sada bio najveći postupak u ICTY-u: trajao je 425 dana, a saslušano je 315 svjedoka, od kojih je 182 izvela optužba, a 132 odbrana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: