{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izricanje presude u predmetu "Popović i drugi" 10. juna

F
3.6.2010. u 12:19
0
1
Izricanje presude u predmetu "Popović i drugi" 10. juna
0
Izricanje presude u predmetu "Popović i drugi" 10. juna
Presuda u predmetu "Popović i drugi", kojim je obuhvaćeno šest vojnih oficira i jedan pripadnik specijalne policije bosanskih Srba koji su optuženi za zločine počinjene u istočnoj Bosni 1995. godine, bit će izrečena 10. juna, saopćeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.
Od sedam optuženih pet ih se tereti za genocid, udruživanje radi vršenja genocida i istrebljivanje.

Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević terete se za učešće u udruživanju i udruženom zločinačkom poduhvatu koji je navodno imao za cilj ubistvo vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice.

Radivoje Miletić i Milan Gvero se terete za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, između ostalog ubistvo, progone, prisilno premještanje i deportaciju.

Sva sedmorica se također terete za navodno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice i Žepe.

Prema optužnici, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir bili su učesnici obaju ovih udruženih zločinačkih poduhvata. Optužnica opisuje masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice nakon njenog pada pod kontrolu snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine.

Optužnica navodi da je provođenje udruženog zločinačkog poduhvata ubistva rezultiralo pogubljenjima po kratkom postupku više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka iz srebreničke enklave i da je do 1. novembra 1995. cjelokupno bošnjačko stanovništvo bilo izmješteno ili je pobjeglo iz Srebrenice i Žepe.

Ovo suđenje je najveće koje je do sada vođeno pred ICTY-em.

Pretresi na suđenju su počeli 14. jula 2006. a iznošenje završnih riječi okončano 15. septembra 2009. Pretresno vijeće je zasjedalo ukupno 425 dana tokom kojih je u spis uvršteno više od 5.300 dokaznih predmeta. Saslušano je 315 svjedoka: 182 svjedoka tužilaštva, 132 svjedoka svih timova odbrane i jedan svjedok pretresnog vijeća.

ICTY je podigao optužnice protiv ukupno 21 osobe za zločine počinjene u vezi sa Srebrenicom. Među njima je Radislav Krstić, koji je jedina osoba koja je pred Haškim sudom osuđena za pomaganje i podržavanje u genocidu. Žalbeno vijeće ga je 19. aprila 2004. na 35 godina zatvora.

Suđenja Radovanu Karadžiću i Zdravku Tolimiru su u toku.

Ratko Mladić, vođa vojske bosanskih Srba tokom rata, još je u bijegu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: