Općina Novi Grad, Sarajevo
0

Poplavljene četiri kuće, deset objekata ugroženo

FENA
Obilne padavine u protekla dva dana uzrokovale su poplave u novogradskim naseljima Bojnik, Reljevo, Rajlovac i Dobroševići, zbog čega su poplavljene četiri kuće, dok je desetak objekata ugroženo, saopćila je Općina Novi Grad.

Pričinjena je veća materijalna šteta na individualnim stambenim objektima te poljoprivrednim dobrima.

Povodom ove nepogode načelnik općine Novi Grad Damir Hadžić obišao je sinoć i jutros novogradska naselja s pripadnicima Službe civilne zaštite ove općine te stavio na raspolaganje sve resurse općine za saniranje posljedica poplave.

"Stanovnici poplavljenih područja noć su proveli u neizvjesnosti dežurajući ispred svojih kuća. Niko nije evakuiran jer porodice žele biti u svojim objektima", kazao je Damir Hadžić.

Napomenuo je da je angažirano Dobrovoljno vatrogasno društvo "Alipašin Most" za ispumpavanje vode u kućama te da je postignut dogovor s Oružanim snagama BiH za njihovo angažiranje ako dođe do pogoršanja vremenske situacije.

"Naše prošlogodišnje aktivnosti na produbljivanju korita Bosne i Miljacke donijele su rezultate, tako da više nemamo poplava na područjima koja su redovno bila pod vodom", kazao je načelnik Hadžić.

Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo i dalje će pratiti stanje na terenu i biti na usluzi građanima, te dostavljati neophodnu pomoć za ugroženo stanovništvo.