Poplave u Osjeku i Doglodima
0

Voda se povlači, građani strahuju od zaraznih bolesti

Sarajevo-x.com
Obilne kišne padavine izazvale su velike poplave u sarajevskim naseljima Osjek i Doglodi, a već dva dana na terenu su ekipe Civilne zaštite, MUP-a KS i Profesionalne vatrogasne brigade KS. Kako smo saznali voda se povlači, međutim, građani su još uvijek u strahu jer kiša i dalje neumoljivo pada.

"Sve ekipe su još uvijek na terenu, a prema informacijama kojima raspolažemo, voda se povlači. Tokom noći nije bilo evakuacija stanovnika, a mještanima poplavljenih kuća dostavljene su osnovne namirnice kao što su hrana, pitka voda, deke, te briketi za ogrjev jer je struja zbog bezbjednosnih razloga isključena", saznajemo iz Općine Ilidža, gdje su nam također kazali kako će više informacija o stanju na terenu biti poznato kada se ekipe vrate iz poplavljenih naselja.

Osim kantonalnih službi, u pripravnosti za borbu protiv elementarne nepogode su i Oružane snage BiH, kojima je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost da se angažuju u slučaju potrebe, te pomognu ugroženom stanovništvu.

Građani su i dalje u velikom strahu, a kako tvrde, u Doglode i nije došla pomoć ugroženima.

"Voda se polako povlači, no ono što zabrinjava jeste činjenica da kiša i dalje pada, te je nivo vode oko kuća u stalnom porastu. Tokom noći nivo vode je porastao za barem 15 centimetara, te su mnogim mještanima Dogloda poplavili podrumi, dok onima čije su kuće poplavljene ni jučer a ni danas nije stigla nikakva pomoć. Ljudima je potrebna pitka voda jer trenutno piju prokuhanu vodu... Znamo da je situacija mnogo teža u Osjeku, ali treba pomoći i mještanima Dogloda koje je zadesila ova elementarna nepogoda", kazao nam je jedan stanovnik tog sarajevskog naselja.

Također, velika panika i zabrinutost vlada jer su u poplavljenim naseljima umjesto kanalizacija septičke jame, te je voda sve fekalije izbacila na površinu.

"Strahujemo da će doći do epidemije zaraznih bolesti poput žutice, nakon što se voda povuče, jer su sve fekalije iz septičkih jama izbačene na površinu", dodao je mještanin Dogloda.

U naseljima Osjek i Doglodi poplavljeno je nešto više od 70 objekata. Sve kantonalne službe su na terenu, te pokušavaju pomoći stanovništu čije su kuće poplavljene izlijevanjem rijeke Bosne. Više informacija o trenutnom stanju u tim naseljima bit će poznato nakon povratka ekipa sa terena.