Brojni problemi
63

Poplave širom Tuzlanskog kantona, u Lukavcu oštećen most

Piše: A. K.
Uslijed obilnih kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona došlo je do izlijevanja nekoliko rijeka, a najkritičnije je u Lukavcu gdje je oštećen i most.

Općinski štab Civilne zaštite na području Lukavca danas je proglasio stanje prirodne nesreće zbog poplava koje su zadesile određene dijelove općine.

Trenutno je najteže stanje na području naselja Poljice i Šikulje, a ekipe Civinle zaštite Lukavca se nalaze na terenu kako bi poduzela sve mjere zaštite.

Foto: Općina Lukavac
Foto: Općina Lukavac

Načelnik Lukavca Edin Delić za Klix.ba je kazao da je na području Šikulja došlo do oštećenja jednog mosta koji je trenutno neprohodan za pješake, a sanaciji će se pristupiti nakon smanjenja vodostaja.

"Kiša jenjava i mi očekujemo da neće biti veće eskalacije problema. Na tri lokacije smo imali izlijevanje vode i stekli su se uslovi da se proglasni stanje prirodne nesreće kako bismo mogli reagovati na terenu", istakao je Delić.

Foto: Općina Lukavac
Foto: Općina Lukavac

Prema dostupnim podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, velika količina padavina u protekla 24 sata prouzrokovala je porast svih vodostaja i vodotoka na području ovog kantona.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosi 322 centimetra zbog čega su poduzete sve redovne mjere borbe protiv poplava.

Foto: Općina Lukavac
Foto: Općina Lukavac

U porastu je i vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac i on iznosi 198,79 centimetara. Kada je riječ o općini Doboj Istok, podaci Civilne zaštite TK pokazuju da su svi vodotoci i rijeka Spreča u porastu i na granici su izlijevanja. Još uvijek nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta priobalno. Svi lokalni vodotoci su u porastu, a nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Foto: Općina Lukavac
Foto: Općina Lukavac

Govoreći o Srebreniku, iz Civilne zaštite TK su naveli da se rijeka Tinja priobalno izlila i poplavila poljoprivredno zemljište u naselju Špionica. Nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.