BiH
47

Poplave i u Banjoj Luci: Vrbas se izlio i ugrozio domaćinstva

Piše: M.R.
Banja Luka (Foto: Klix.ba)
Vodostaj rijeke Vrbas neprestano raste, pa je zbog izlijevanja rijeke ugroženo oko 20 objekata u naselju Karanovac. Ništa bolja situacija nije ni u naselju Novoselija u Banjoj Luci gdje je Vrbas ugrozio mnoge objekte.

Stanje je eskaliralo u poslijepodnevnim satima kada je Vrbas nevjerovatnom brzinom počeo da se izlijeva.

Mještani Karanovca kažu da ne pamte ovakav porast Vrbasa, tvrde da je u posljednjih nekoliko sati porastao i do 4 metra. Voda je poplavila mnoge zaštitne zidove koje pojedine kuće imaju, uništila usjeve i poplavila podrume i prizemne objekte.

Mještanka naselja Novoselija, Sabiha Dedušić iz minute u minut prati stanje vodostaja Vrbasa, jer strahuje da će se voda još više izliti.

"Poplavilo mi je cijeli podrum, uništilo mi je baštu iako imam zaštitni zid od dva metra ispred kuće rijeka je prešla preko i još sigurno dva metra iznad zida", žali se Sabiha.

Ona je dodala da ovakve poplave ne pamti u zadnjih 10 godina. Mnoge mještane smo zatekli kako sa svojih prozora i pored puta posmatraju nabujalu rijeku koja strahovitom brzinom raste. Oni se nadaju da će padavine uskoro prestati.

Na terenu se nalaze ekipe Civilne zaštite, vatrogasaca i policije, a u toku je evakuacija mnogih građana čiji su objekti odmah uz rijeku.